RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

OHR traži način da „vruć krumpir“ ponovno prebaci Ustavnom sudu Federacije

Napisano 31.03.2011. 09:55

Sjednica PIC-a - Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira o stanju u BiH

OHR traži način da „vruć krumpir“ ponovno prebaci Ustavnom sudu Federacije

Članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira jučer bez odluke o razrješenju političko-pravnog kaosa u Federaciji BiH

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nije se jučer očitovao o novonastaloj situaciji nakon što su povučeni zahtjevi prema Ustavnom sudu Federacije BiH za ocjenu ustavnosti uspostave federalne vlasti. Nakon jučerašnjeg redovitog, a potom i izvanrednog zasjedanja članova Upravnog odbora PlC-a, visoki predstavnik, Valentin Inzko je kazao kako će se ovo tijelo očitovati nakon što dobije pismeni stav Ustavnog suda i razmotri cijelu situaciju. Očito je da i PIC sada razmatra kako da se izvuče iz cijele situacije u koju se sam uvukao suspendirajući odluke Središnjeg izbornog povjerenstva.
Inzko je jučer u više navrata izrazio žaljenje što je predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto odlučila povući svoj zahtjev Ustavnom sudu i što ovoj instituciji nije prepušteno da kaže krajnju ocjenu o legalnosti i ustavnosti uspostave vlasti od strane „platformaša". Moguće rješenje je i da netko drugi podnese zahtjev Ustavnom sudu, čime bi 'vruć krumpir' s OHR-a i PlC-a ponovno bio prebačen ovoj instituciji. Takvu mogućnost spomenuo je i sam Inzko, kazavši kako treba pričekati ,,da vidimo hoće li se još tko žaliti Ustavnom sudu".
Sasvim je jasno da neće biti iznenađenje ako se upravo to dogodi, uz otvorenu ili prikrivenu potporu OHR-a, kome bi to bio najbezbolniji izlaz iz cijele situacije. Odgovarajući na pitanja novinara Inzko je pokušao opravdati svoju nedavnu odluku o suspenziji odluka SlP-a. Kazao je kako su ga njegovi pravni savjetnici upozorili da je ,,SIP dotaknuo ustavno pitanje", te da je reagirao nakon odluke PlC-a. Nije, međutim, konkretno odgovorio na pitanje hoće li on dati ocjenu o ustavnosti izbora federalne vlasti ukoliko Ustavni sud ne bude u prilici učiniti to. Potvrdio je kako njegova ranija odluka do daljnjeg ostaje na snazi, a to znači da su novoizabrani predsjednik i dopredsjednici FBiH, kao i entitetska vlada legalni.
Kada je u pitanju uspostava državne vlasti, Inzko vjeruje kako je moguće uspostavi na ,,širokoj političkoj potpori". To očekuje i PIC, koji jučer nije odlučivao o zatvaranju OHR-a. Podržano je odvajanje funkcije posebnog predstavnika EU-a (EUSR) od funkcije OHR-a. Novi šef misije Europske unije u BiH preuzet će od Valentina Inzka dužnost EUSR-a. PIC je također jučer zaključio i kako je BiH potrebna žurna reforma ustava, kako bi država bila efikasnija. To, kako je istaknuto, mora biti prioritet čim politička situacija dozvoli da se krene u taj proces.

REFORMA USTAVA ŽURNA
PlC je zaključio i da je BiH potrebna žurna reforma Ustava, da bi država bila efikasnija.
To mora biti prioritet čim politička situacija dozvoli, naglašeno je.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi