RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U radu Vijeća ponovno sudjeluju i vijećnici SDA

Napisano 31.03.2011. 10:12

Kiseljak - Nakon 20 mjeseci Općinsko vijeće u punom sazivu

U radu Vijeća ponovno sudjeluju i vijećnici SDA

Nakon punih 20 mjeseci, koliko je prošlo otkako je Općinsko vijeće Kiseljaka napustilo sedam bošnjačkih vijećnika, pet iz SDA i dvojica iz Stranke za BiH, Općinsko vijeće ponovno radi u punom sazivu. Vijećnicima Stranke za BiH, koji su se prije nekoliko mjeseci vratili u vijećničke klupe, nakon obustave isplate paušala, ovih su se dana pridružili i vijećnici iz SDA, među kojima je i predsjedatelj OV-a Muhamed Emšo. U OV su se vratili bez ikakva obrazloženja i bez ijedne rečenice pojašnjenja. Pretpostaviti je da su se na povratak vijećnici SDA odlučili nakon nedavne odluke Ustavnog suda Federacije BiH koji je utvrdio da je Statut Općine i drugi akti doneseni bez vijećnika SDA i Stranke za BiH ustavan, jer je donesen dvotrećinskom većinom, isto kao i Dan općine Kiseljak.
Ustavni je sud neustavnim proglasio jedino općinski grb, a razlog je što u njemu nema obilježja i srpskog naroda.
Ustavnost Dana općine, Statuta i grba ispitivala se upravo na traženje bošnjačkih vijećnika, a zahtjev za ocjenu ustavnosti u njihovo je ime podnio sada već bivši federalni premijer Mustafa Mujezinović.
Bošnjačkim su vijećnicima zasmetala hrvatska obilježja u gradskoj vijećnici, odnosno šahovnica u grbu te činjenica da se Dan općine, koji se slavi 20. srpnja, poklapa s patronom župe Kiseljak - blagdanom sv. Ilije.
Ustavni je sud, na temelju dostavljenih dokumenata, utvrdio da vjerski blagdan i Dan općine nemaju nikakve veze, a 20. srpnja ostaje Dan općine u spomen na prvi pisani trag o postojanju Kiseljaka kao naseljenog mjesta, pronađen u Arhivu BiH.
I hrvatska šahovnica, kao obilježje s kojim se identificiraju Hrvati, ostaje dijelom općinskoga grba, a svi će se vijećnici zajedno pobrinuti da se u grbu nađe i obilježje srpskog naroda te će tako zajedno provesti odluku Ustavnog suda Federacije BiH.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi