RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ORAŠJE: Sakrament svete potvrde

Napisano 31.05.2010. 12:56

ORAŠJE: Na svetkovinu Presvetoga Trojstva u župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju jučer je bilo doista svečano i cijeli puk slavio je podjelu sakramenta svete potvrde koju je primilo 16 krizmanika.
Razgovor s krizmanicima

Sakrament krizme podijelio je biskup msgr. dr. Pero Sudar koji se sat vremena prije svečane mise susreo s krizmanicima, razgovarao s njima i skrenuo im pozornost na ono što eventualno nisu učili tijekom vjeronauka koji je vodio župnik fra Anto Pušeljić. Riječi dobrodošlice i zahvale biskupu Peri Sudaru uputila je krizmanica Ana, a u svojem obraćanju msgr. Pero Sudar, između ostalog, kazao je: - Vi ste generacija vjernika koja će svesrdno živjeti i širiti kršćansku vjeru. Vjera nas je oslobodila i u vjeri treba živjeti, a primanjem sakramenta krizme primili ste neizbrisiv pečat, stoga pustite da vas vodi Duh Božji.
- Doista smo svi presretni da naši mladi župljani mogu u ovoj prelijepoj crkvi primiti sakrament svete potvrde.
Današnja krizma je treća od 2007. godine kada je osnovana župa bl. Alojzija Stepinca u Orašju, koja danas broji oko 1300 vjernlka iz Orašja i Dusina. Do prije pet dana unutrašnjost crkve bila je veliko gradilište, postavljen je kameni pod i drago mi je da su krizmanici, njihovi kumovi i roditelji imali čast prvi kročiti u novouređenom ambijentu, rekao je fra Anto Pušeljić i dodao da vrijednost radova iznosi oko 50 tisuća KM, a velik dio sredstava uložili su sami vjernici.
orasje-krizma2

16 krizmanika
U prepunoj crkvi koja je odzvanjala molitvom i pjesmom, sakrament je primilo 16 krizmanika, od toga 14 djece osmograzreda iz župe u Orašju, jedna djevojčica iz Ugljare i jedna starija osoba iz župe Oštra Luka-Bok. Od početka školske godine mladi su imali redovitu pripravu za krizmu kroz koju ih je vodio župnik Pušeljić. U tjednu su održavali redovite susrete, a nakon Uskrsa i više puta tjedno dolazili su na vjeronauk kako bi se što bolje pripremili za veliku svečanost. U misnom slavlju uz msgr. Peru Sudara sudjelovali su dekan Šamačkog dekanata vlč. Bartol Lukić i župnik fra Anto Pušeljić, a pjesmom i glazbom ugođaj su upotpunili mladi iz oraške župe.


Nema komentara

Anketa

Ustavi