RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Osamnaesta obljetnica masakra na mjestu zvanom Busovačke staje

Napisano 16.06.2011. 12:24
Spomenik - Busovačke staje

Komemorativnim skupom i svetom misom zadušnicom jučer, 15.6.11. na mjestu zvanom Busovačke staje, obilježena je osamnaesta obljetnica mučkog ubojstva osamnaest hrvatskih vitezova stradalih u zasjedi muslimanskih snaga.

Prije osamnaest godina, 15. lipnja, na Busovačkim stajama napadnut je mučki iz zasjede konvoj samarica s pratnjom koji je preko planinskih vrleti i bespuća Vranice išao u Sebešić, tadašnju logističku bazu HVO—a i donosio u opkoljenu Lašvansku dolinu naoružanje, hranu i opremu za vojsku i građane.

Ovaj dvadeseti po redu konvoj s oko pedeset konja i stotinjak vodiča, civila i vojnika iz svih krajeva BiH i Hrvatske naišao je na zasjedu muslimanske vojske koja je iznenadnim napadom pješačkim naoružanjem, minobacačima i razornim eksplozivnim napravama napravila pravi pokolj, u kojemu je stradalo osamnaest ljudi i više od dvadeset konja.

Nakon višesatne krvave borbe, u pomoć konvoju stigao je interventni vod Brigade "Nikola Šubić Zrinski" iz Busovače, a nešto poslije i jedna postrojba policije te su muslimanske snage razbijene i prinuđene na povlačenje. Iz njihova smrtonosna obruča spašeno je tada od sigurne smrti više od sedamdeset vojnika, vodiča i civila koji su ovim jedinim putem tražili spas i izlaz iz ratnog vihora opkoljene Lašvanske doline.

Ovim napadom na pratnju i konvoj samarica prekinuta je i posljednja nit koja je u to vrijeme povezivala opkoljenu Lašvansku dolinu sa svijetom, ali junački otpor branitelja, na sreću, nije ugušen.

Misu zadušnici predvodio je fra Davor Dominović iz Busovače, a za sve poginule vijence su položili i upalili svijeću predstavnici koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Središnja Bosna, HRLOG, OSBIH i UDiVDR, Županijskog i općinskog odbora HDZ –a BiH, Županijskog i općinskog odbora HDZ 1990-te i drugi.

SredisnjaBosna.com


Nema komentara

Anketa

Ustavi