RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Osvijetliti lik i djelo velikoga franjevca fra Martina Nedića

Napisano 29.10.2010. 11:23

Orašje - U Franjevačkom samostanu u Tolisi danas veliki međunarodni znanstveni skup

Osvijetliti lik i djelo velikoga franjevca fra Martina Nedića

O temi života i djela prvog Ilira iz Bosne fra Martina Nedića danas 16 izlaganja poznatih i priznatih znanstvenika i sveučilišnih profesora
 

Franjevačka provincija Bosna Srebrena, Franjevački samostan Tolisa, Matica hrvatska Orašje i Hrvatski institut za povijest Zagreb stali su iza projekta održavanja velikog međunarodnog znanstvenog skupa povodom dvjestote obljetnice rođenja fra Martina Nedića.
Organizacijski odbor u sastavu fra Zvonko Benković, prof. Vidan Janjić, fra Marijan Karaula, prof. Mato Nedić, dr. sc. Tado Oršolić i gvardijan toliškog samostana fra Marijan Živković okupili su pod okriljem samostana u Tolisi znanstvenike, sveučilišne profesore, doktore znanosti i uglednike kako bi dali primjereno značenje životu i djelu fra Martina Nedića (1810.-1895.).

Šesnaest izlaganja

Orasje-1D

Programom je organizator predvidio svečano otvorenje znanstvenog skupa uz prigodne riječi u dvorani za predavanje od devet sati, nakon čega će se nizati ukupno 16 predavanja.

Prvo predavanje Marko Oršolića (Franjevački samostan sv. Ante, Sarajevo) otvorit će niz izlaganja temom "Martin Nedić kao povjesničar i svjedok".

Predavanje Petra Vrankića (Katolički teološki fakultet, Augsburg) nosi ime "Udio fra Martina Nedića u Barišićevoj aferi", a Andrije Zirduma (Župa sv. Franje Asiškog, Žeravac) "Prvi Ilirac iz Bosne fra Andrija Barukčić i njegova pjesma "Srčano čestitovanje", Vacz, 1833. Ante Bralić (Odjel za povijest, Sveučilište u Zadru) govorit će o temi ilirskog pogleda na BiH i ulozi fra Martina Nedića, Zoran Grijak (Hrvatski institut za povijest, Zagreb) i Zrinka Blažević (Filozofski fakultet, Zagreb) o "Korespondenciji fra Martin Nedić - Ljudevit Gaj".

Vlasta Švoger (Hrvatski institut za povijest, Zagreb) govorit će o Martinu Nediću i prilikama u BiH sredinom 19. stoljeća, a Tado Oršolić (Zavod za povijesne znanosti HAZU-a u Zadru) o ulozi fra Martina Nedića kod uvođenja porezne trećine 1848. i Posavskoj buni 1857./58. Također, Slavko Slišković (Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb) pojasnit će odnose fra Martina Nedića i biskupa Josipa Jurja Strossmayera.
Tema Kristine Feldvari (Filozofski fakultet Osijek) je „Pseudonimi fra Martina Nedića", dok će Vlado Pandžić (Filozofski fakultet, Zagreb) osvijetliti ulogu fra Martina Nedića u izboru grafije za franjevačke škole.

Martin Nedić - Tolišanin

Orasje-1C

Nakon predviđene rasprave i ručka znanstveni simpozij se nastavlja od 16 sati predavanjem Marka Babića (Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb) "Prinos fra Martina Nedića razvitku hrvatskog školstva u Bosni". Galib Šljivo (Filozofski fakultet, Tuzla) izlagat će o temi" Umješnost fra Martina Nedića u pregovorima s državnim vlastima". Anto Zrakić (Župa Gospe od anđela, Gornja Tramošnica) izlagat će o fra Martinu i počecima plehanskog samostana, Zvonko Miličić o temi „Korespondencija fra Martina Nedića za 1861. iz zapisnika diskretskih sjednica 1860.-1946., a Zvonko Benković (Franjevački samostan sv. Ilije Zagreb) o liku i djelu fra Martina Nedića u spisima i dnevničkim zapisima fra Bone Dobroslava Nedića. Simpozij će biti zatvoren izlaganjem Mate Nedića (Srednja škola fra Martina Nedića, Orašje) „Problem karakterizacije likova u spjevu 'Život fr. Marijana Šunjića' o. Martina Nedića, Tolišanina".

Organizator predviđa zatvaranje jednodnevnog rada znanstvenog skupa nakon rasprave predviđene od 18 sati.

Franjevački samostan kulturno središte Posavine
Orasje-1B

■ Franjevački samostan u Tolisi nije samo mjesto gdje borave fratri, već i kulturno središte. Još iz vremena kada je fra Martin Nedić tu živio i boravio, samostan i crkva bili su duhovno, ali i kulturno središte posavskoga kraja. Ne iznenađuje stoga što se međunarodni znanstveni simpozij održava upravo pod okriljem samostana u Tolisi koji u posljednje vrijeme dobiva novo ruho. Obnavlja se njegova unutrašnjost kroz gotovo završene projekte obnove knjižnice s vrijednim knjigama još iz 1525. godine te Muzejom „Vrata Bosne".
 
Dvjesto godina od rođenja fra Martina Nedića
■  Ove godine obilježavamo 200 godina od rođenja fra Martina Nedića. U okviru ukupnih sadržaja organizirali smo i ovaj znanstveni skup. To je važan događaj za nas budući da se radi o značajnoj osobi ne samo Tolise, već i cijele Bosanske Posavine, pa i šire. Namjera nam je još više osvijetliti njega i njegovo djelo. Kroz istraživanja koja su poduzeli svi sudionici simpozija skupit ćemo građu koja je važna za sve nas franjevce koji djelujemo u samostanu Tolisa jer je to naš fratar. Sve što bude izloženo tijekom predavanja pojavit će se u zborniku radova.
Fra Martin je zaštitna ličnost za naš kraj jer sve ono što se baštini s područja kulture ili književnog rada iz 19. stoljeća, uvijek je izravno ili na sporedan način vezuje uz ime fra Martina Nedića, kazao nam gvardijan toliškog samostana fra Marijan Živković.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi