RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pala Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Napisano 04.08.2010. 20:53

Na današnjoj Skupštini Zapadnohercegovčke županije, na kojoj su zastupnici trebali glasovati o prihvaćanju izvršenja proračuna za 2009. godinu, prihvaćanju revizije financijskih izvješća javnih poduzeća povezanih sa županijom, kao i o planu i programu aktualne Vlade je potakao glasovanje o nepovjerenju županijskoj Vladi. Dosadašnji zastupnik HSP-a Zlatan Jurilj je donio prevagu u današnjem glasovanju zastupnika Skupštine.

Krajem 2006. godine, nakon općih izbora u BiH, je sastavljena Vlada u Županiji Zapadnohercegovačkoj, koja se temeljila na koaliciji HDZ1990, HSP BiH i NS Radom za boljitak. Na čelo Vlade je izabran Zvonko Jurišić iz HSP-a.

Četiri godine vladavine ove koalicije u županiji sa skoro isključivim hrvatskim stanovništvom je bio nastavak politike iz prethodnog mandata HDZBiH - podobnih zapošljavanja, produbljavanje zaduženosti proračuna, povećanje javne potrošnje i totalna nezainteresiranost za nove projekte i razvoj županije općenito. Prema izvorima bliskim županijskoj vrhuški, djelovanje Vlade je bilo začinjeno provizijama, općem sukobu interesa, korištenjem položaja za osobna bogaćenja, neodgovornošću i nezainteresiranošću za birače.

Prosječni građanin ove županije se ne sjeća nijedne značajnije odluke, koja je usmjerena na poboljšanje općeg društvenog stanja i standarda pojedinca u ŽZH. Poticaji za poljoprivredu, koji su u početku bili jedina velika novost u vladanju nove nomenklature, je ostavila za sobom mnoge repove u sumnji u korupciju, povlaštene interesne skupine i pojedince pri povlačenju poticaja. Svojevrsna anegdota iz mandata ove Vlade je izjava Ministra financija Vjekoslava Bakule, da parafraziramo, o čerupanju vlasti kao kokoši u županiji u tekućem mandatu. 

Da je Vlada pala barem godinu dana prije imala bi efekt od onih, koji su joj uskratili povjerenje i okrenuli leđa. Pad Vlade dva mjeseca prije redovitih izbora je nastavila tragikomičnu situaciju sa interesnom koalicijom i upravljanje županijom dovelo do farse. Najgora stvar u svemu je što oporba još ne pokazuje namjere, da se promijenila korijenito u odnosu na vladanje prije 2006. godine.

Obični građani i birači su zbilja u neobranom grožđu što se tiče mogućnosti odabira na listopadskim izborima.

HercegBosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi