RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Papa dodijelio odlikovanja svećenicima, redovnicima i laicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Napisano 19.10.2011. 09:36

Nakon obnove sarajevske katedrale Srca Isusova upriličena svečanost

Papa dodijelio odlikovanja svećenicima, redovnicima i laicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Na kraju mise zahvale za završetak radova na unutarnjoj obnovi sarajevske katedrale Srca Isusova, koju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem, umirovljenim pomoćnim biskupom iz njemačkoga grada Aachena mons. Karlom Regerom i pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom te uz suslavlje oko 40 svećenika i sudjelovanje velikog broja vjernika, apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico dodijelio je odlikovanja pojedinim svećenicima, redovnicima i laicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.
Prije dodjele nuncij D'Errico je kazao je kako je, imajući u vidu proslavu 130 godina Nadbiskupije, zajedno s kardinalom Puljićem, zamolio Svetog Oca da, u čast povijesti Nadbiskupije i kao znak ohrabrenja za budućnost, za ovu svečanu prigodu dodijeli odlikovanja pojedinim svećenicima, redovnicima i laicima. Napomenuo je da je bila duga lista onih osoba koje su dostojne i kvalificirane za dodjelu ovakvih priznanja te da je poteškoća u tome što se broj morao uskladiti s pravilima i brojčanom proporcionalnošću za dodjelu odlikovanja.

Prihvatio zamolbu

„Sveti Otac je prihvatio našu zamolbu i imenovao sedam novih monsinjora, odlikovao 'Križem za Crkvu i Papu' dvojicu redovnika i podijelio naslov 'Viteza sv. Silvestra pape' dvojici izvrsnih laika", rekao je nuncij D'Errico.
Napominjući kako je riječ o osobama koje svi dobro poznaju te nema potrebe govoriti o njihovim ljudskim vrlinama i njihovoj revnosti u služenju Crkvi, nuncij D'Errico je potom podijelio sljedeća imenovanja i odlikovanja: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije preč. mr. Luka Tunjić imenovan je monsinjorom prelatom; monsinjorom kapelanom imenovani su: rektor katedrale i kanonik preč. Ante Meštrović, sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije i župnik u Kupresu preč. mr. Marko Tomić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Luka Kesedžić te trojica svećenika profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu dekan prof. dr. Pavo Jurišić, prof. dr. Franjo Topić i prof. dr. Niko Ikić.
Odlikovanje „Križ za Crkvu i Papu" nuncij D'Errico dodijelio je dvojici članova Franjevačke provincije Bosne Srebrene: profesoru i gvardijanu na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. fra Slavku Topiću i gvardijanu Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku fra Perici Vidiću. Vitezom Reda sv. Silvestra odlikovani su gospodin Anto Ivić iz Sarajeva i gospodin Grga Vukančić iz župe Borovica kod Vareša.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi