RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Petrov: Potreban nam je politički konsenzus i zajednička strategija prema hrvatskom narodu u BiH

Napisano 04.12.2017. 23:13

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je u ponedjeljak kako je za osnivanje saborskog istražnog povjerenstvo koje bi rasvijetlilo djelovanje Haaškog suda na kojem bi među prvim svjedocima trebali biti Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Vladimir Šeks, ali dodaje da je pitanje bi li oni dopustili takvo povjerenstvo.

"Jesmo za osnivanje takvog istražnog povjerenstvo koje bi rasvijetlilo samo djelovanje oko Haaškog suda, sudjelovanje naših političkih aktera u tom trenutku i odgovornost pojedinih političkih aktera. No, ono što će tu biti problem je da oni prvi koji bi se trebali pozvati na takvo povjerenstvo su sadašnji glavni politički akteri", rekao je Petrov u emisiji "Oporbeni zarez" Hrvatskog radija.

U tom je kontekstu posebno apostrofirao aktualnog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, premijera Andreja Plenkovića te Vladimira Šeksa.

"Pitanje hoće li oni ikada dopustiti takvo istražno povjerenstvo u kojem bi oni bili prvi svjedoci", rekao je Petrov.

Zadnju presudu Haaškog suda šestorki iz BiH Petorv je nazvao duboko nepravednom. "U njoj se ne govori o ulozi RH kao agresora, ali kada uzmete cjelokupni rad Haaškog suda koji je sada završio onda vidite da je to nepravedno. Znamo da su bili zločini na drugoj strani, a da su zapravo na kraju RH i ljudi koji su se za nju borili okrivljeni kao najveći krivci za sve što se događalo", rekao je Petrov.

Smatra i da svi koji su radili zločine, bez obzira na kojoj strani bili, trebaju odgovarati za svoja djela.

Petrov se nada i da će sve što se događalo zadnjih dana, a vezano za smrt generala Slobodana Praljka i presudu bosanskohercegovačkim Hrvatima biti "znak hrvatskim političkim elitama da je došlo vrijeme otriježnjenja, da trebaju analizirati gdje se pogriješilo".

"Valjda je sada svima jasno da se nije napravilo sve što se trebalo napraviti. Odluka je takva, ona će se poštivati, ali s druge strane mi moramo učiniti sve da na bar kakav-takav način ispravimo sve naše nečinjenje zadnjih 20 godina", poručio je.

Minutu šutnje za generala Praljka, kaže, treba održati. Dodaje međutim da je minuta šutnje simbolična te treba napraviti puno više za Hrvate u BiH.

Potreban nam je, kaže, politički konsenzus i zajednička strategija prema hrvatskom narodu u BiH.

Upitan o sukobu Vladimira Šeksa sa bivšim predsjednikom Stipom Mesićem te pokušaju Šeksa da Praljkovu smrt stavi Mesiću 'na dušu' Petrov je uzvratio kako je to vrhunski izraz licemjerja.

"Vladimir Šeks je provodio politiku 'locirati, uhititi, transferirati', sudjelovao sa tadašnjom Udbom i pomagao u svemu onom što se događalo oko Haaškog suda kao i Stipe Mesića, a onda jedan drugome dodijelili odličje... da bi danas Šeks pozivao Dorh da djeluje protiv Stipe Mesića. Mislim da narod ne zaboravlja baš toliko", ustvrdio je čelnik Mosta Petrov.

Komentirao je i slučaj 'Kolega' koji se pojavio u medijima, a prema kojem je Šeks bio na operativnoj vezi s nekadašnjom Službom državne sigurnosti ustvrdivši da "to nije ništa novo".

"Ono što se naslućivalo da jest pokazalo se točno, a to je da je gopodin Šeks bio suradnik Udbe. Dokumenti koji su na kraju izišli pokazali su se kao autentični", ustvrdio je Petrov.

Građane je pozvao da ako nešto žele vidjeti što prije odu u arhive jer će se, tvrdi, oni novim zakonom potpuno zatvoriti.

"Građane pozivam da odu u državni arhiv i zatraže što žele. Sve će im u ovom trenutku biti dostupno, no to trebaju napraviti što prije jer će se po novom zakonu arhivi i pristup informacijama zatvoriti, jer se u tim arhivima nalaze očito vodeći akteri politike u RH zadnjih 20 godina, a među njima i kolega 'Kolega'", rekao je Božo Petrov.


Nema komentara

Anketa

Ustavi