RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Plin dolazi u Hercegovinu, Aluminij gradi elektranu

Napisano 28.01.2010. 21:27

Poduzeće za proizvodnju i transport plina BH-Gas Sarajevo razmatra izgradnju plinovoda od Splita preko Imotskog i Bugojna do Travnika s odvojkom za Mostar, odnosno za Hercegovačko-neretvansku županiju, jer bi to omogućilo ulazak plina u BiH iz još jednog smjera.


“Već imamo urađenu studiju za izgradnju plinovoda Brod – Zenica, ali već tri godine čekamo odgovor nadležnih iz Republike Srpske. Ukoliko ga uskoro ne dobijemo, ozbiljnije ćemo prići ovoj ideji koja je alternativa za mogući novi ulaz opskrbe BiH prirodnim plinom”, istaknuo je direktor BH-Gasa Almir Bečarević i pojasnio da bi hrvatska kompanija Plinakro trebala najvjerojatnije sljedeće godine završiti plinovod do Splita, a uzimajući i Jadransko-jonsku inicijativu koja je još uvijek aktualna, BH-Gas će u ovoj godini trasu od Splita preko Bugojna dodatno analizirati.

On je istaknuo da je prije Nove godine u suradnji s Institutom “Hrvoje Požar” iz Zagreba završena studija izvodljivosti izgradnje plinovoda koja razmatra opcije za razvoj mreže prirodnog plina u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji.

Osim gore navedene opcije, studija razmatra i drugi smjer koji bi išao dolinom Neretve preko Mostara, a bio bi dijelom postavljen uz koridor Vc.

“Plinovodi se uvijek grade tamo gdje ima industrijskih potrošača, a ja bih poseban akcent stavio na Aluminij Mostar, koji je iskazao želju da bi gradio plinsku energanu za proizvodnju električne energiju za svoje potrebe. Mislim da bi do kraja ovog mjeseca trebao biti održan i sastanak s direktorom Aluminija Mostar o ovoj temi, a već smo i razgovarali. Ako oni budu ozbiljno zainteresirani, i mi ćemo biti ozbiljni što se tiče daljnje realizacije studije. Ukoliko ne, teško je bazirati razvoj plinskog tržišta samo na rezidencijalnom sektoru”, istaknuo je Bečarević za Dnevni list i dodao da bi izgradnja ovog plinovoda mogla početi u najboljem slučaju 2015.

On je pojasnio da izbor jedne od ovih dviju gore navedenih opcija ne ovisi samo o tržištu u BiH, nego i o dinamici izgradnje plinovoda u susjednoj Hrvatskoj.

On je istaknuo da plin ne služi samo za grijanje, nego može biti zamjena električnoj energiji za hlađenje, kao i to da jeftiniji je od mazuta i ekološki čistiji.

“Dolaskom plina u Hercegovinu, otvorile bi se perspektive za razvoj industrije, a ako Austrijanci dobivaju koncesije u Dalmaciji i žele razvijati distribucije, ne vidim zašto mi ne bismo mogli dovesti plin u Hercegovinu”, istaknuo je Bečarević i pojasnio da je studija urađena da bi se moglo početi pregovarati s lokalnim zajednicama, županijama te nositeljima industrije, a ako oni pristanu, i s bankama za dobivanje kredita za realizaciju projekata.


Nema komentara

Anketa

Ustavi