RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Počela implementacija projekta Travnik wireless city

Napisano 16.06.2010. 09:08

Počela implementacija projekta Travnik wireless city

Centar za Edukaciju Mladih (CEM) uz podršku UNDP-a i općine Travnik počeo je jučer sa implementacijom projekta pod nazivom „Travnik wireless city“ ili „Travnik grad bežičnog interneta“.

U narednih nekoliko dana očekuje se preuređenje parka između Općinskog suda Travnik, Hadži Ali-begove džamije i tzv. Bijele kuće u Hot Spot zonu, odnosno zonu bežičnog interneta, gdje će građani općine Travnik, s posebnim naglaskom na mlade ljude, imati besplatnu internet konekciju. Već jučer građevinski strojevi započeli su sa radovima u parku.

- U parku kod Općinskog suda u Travniku smo odlučili postaviti nove klupe, uličnu rasvjetu i postaviti besplatnu internet konekciju za sve građane Travnika, ali prvenstveno za mlade ljude općine Travnik kako bi na jednostavniji način došli do informacija ili bolje rečeno ostvarili svoje pravo na bolji pristup informacijama. Dio ovog projekta su i informativno-edukativne radionice po školama i besplatni kursevi informatike... – kazala nam je Karolina Plišo, PR Centra za edukaciju mladih (CEM).

Osim parka, u izradi je i informativni web portal za mlade (www.opet.ba, Omladinski portal europskog Travnika), na kojemu se već mogu pronaći informacije o mogućnostima zaposlenja, stipendijama, konkursima za mlade...

Projekt „Travnik wireless city“ financira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) BiH, a sredstva su izdvojena iz projekta “Jačanje lokalne demokracije LOD". Partner projekta je općina Travnik. Preuređenje parka trebalo bi biti završeno krajem ovog mjeseca, a početkom narednog mjeseca očekuje se zvanično otvorenje parka. Vrijednost projekta je oko 30 tisuća konvertibilnih maraka.


Nema komentara

Anketa

Ustavi