RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Počinitelji razotkriveni, na redu i nalogodavci

Napisano 16.04.2012. 09:44

Na obljetnicu stravičnog zločina nad Hrvatima u Trusini pred sudom će svjedočiti jedna od egzekutorica

Počinitelji razotkriveni, na redu i nalogodavci

Zolja svjedoči isti dan kada je prije 19 godina počinila zločin

Igrom sudbine Rasema Handanović zvana Zolja pojavit će se kao svjedok na suđenju za ubojstvo 18 hrvatskih civila i četiri pripadnika HVO-a u selu Trusina na isti dan prije 19 godina kada su pripadnici Armije BiH i počinili taj stravični zločin.

Najvažniji dokaz

Danas, 16. travnja, Rasema Handanović, bivša pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar“ pri stožeru Vrhovnog zapovjedništva ARBiH, odgovarat će na pitanja odvjetnika obrane optuženih koji će pokušati osporiti njezinu vjerodostojnost kao osobe koja je izravno sudjelovala u ubojstvima. No, njezino prvo pojavljivanje pred državnim sudom, prošlog mjeseca, sigurno je najvažniji dokaz na suđenju bivšem zapovjedniku postrojbe „Zulfikar“, Zulfikaru Ališpagi, njegovom zamjeniku Nihadu Bojadžiću i još četvorici bivših pripadnika te postrojbe, Mensuru Memiću, Nedžadu Hodžiću, Dževadu Salčinu i Senadu Hakaloviću.
 
Handanović je u sudnici djelovala vrlo smireno i staloženo, ostavljajući dojam prilično elokventne osobe. Detaljno opisujući tijek akcije u Trusini koja se dogodila 16. travnja 1993. godine, a u kojoj je, prema optužnici, ubijeno 18 hrvatskih civila i četiri pripadnika HVO-a, Handanović je ispričala kako ih je tog jutra postrojio Ališpago i uz „motivaciju“, koja se uglavnom sastojala od uzvika „tekbir“ i „Allahu ekber , informirao o polasku u Trusinu. U ovom dijelu svjedočenja Zolja je vrlo izravno optužila Nihada Bojadžića kazavši da im je on neposredno prije polaska u akciju, kada su se već nalazili iznad sela, naredio „odradimo Trusinu da ni kokoš ne ostane živa“.

„Čišćenje terena“

Opisala je kako su se pripadnici odreda „Zulfikar“, podijeljeni u dvije skupine kretali Trusinom i izvodili Hrvate iz njihovih kuća, skupljajući ih na nekoliko lokacija, te da tijekom same akcije „čišćenja terena“ nije ranjen ili ubijen niti jedan pripadnik postrojbe. Na izravan upit tužiteljice Vesne Budimir, Handanović je kazala da iz hrvatskih kuća nitko nije pucao na njih. Prema njezinim riječima, Edin Džeko je kod trgovine u Trusini ubio dvoje starijih civila koji su bili izvedeni iz svoje kuće. U blizini trgovine vidjela je još jedan leš muškarca raznesene glave za kojeg pretpostavlja da je vlasnik trgovine u kojoj su pripadnici „Zulfikara“ slavili uspješno okončanje akcije. Ispričala je i kako su zbog osvete za dvojicu svojih ranjenih pripadnika, a po izravnom naređenju Nihada Bojadžića, strijeljali sve ostale zarobljene muškarce, uključujući i civile. Obitelji žrtava iz Trusine, konjičkog sela koje se nikada nije oporavilo od ovog pokolja, očekuju da će do 20. obljetnice njihove tragedije svi odgovorni biti sankcionirani.

Osim šestorice optuženih i Raseme Handanović, pravda bi trebala stići i Edina Džeku, koji je nedavno izručen BiH iz SAD-a. No, glavno je pitanje što je s odgovornosti nadređenih odredu „Zulfikar“. Ovaj odred je djelovao pri stožeru Vrhovnog zapovjedništva ARBiH, iz kojeg još nitko nije odgovarao ni po izravnoj ni po zapovjednoj odgovornosti.   

■ NITKO NIJE ODGOVARAO
Stravičan zločin u selu Vrci - ubijeni nakon što su bili „živi štit“ prema postrojbama HVO-a

„Handanović je svojim svjedočenjem otvorila put i procesuiranju još jednog ratnog zločina pripadnika odreda „Zulfikar“, onog u konjičkom selu Vrci. Riječ je o zločinu nad hrvatskim i srpskim civilima koji su ubijeni 22. travnja 1993. godine. Nekoliko njih je ubijeno nakon povratka iz „živog štita“ prema postrojbama HVO-a, a ostali na kućnom pragu. Handanović je u svjedočenju pred Sudom BiH kazala da joj je ime tog sela poznato i da je to još jedno naselje koje je njena postrojba „očistila od Hrvata“.
Do sada za ovaj zločin još nitko nije odgovarao.
 

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi