RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati se neće iseljavati iz BiH

Napisano 16.04.2012. 09:38

Hrvatski predsjednik posjetio Hercegovinu

Hrvati se neće iseljavati iz BiH

► Posjetio Mostar i Ljubuški poručujući da ulazak Hrvatske u EU neće negativno utjecati na odnose
► Moramo se dobro pripremiti da nastavimo trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu
kretanja ljudi

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je vlasti Hrvatske i BiH da ubrzaju pripreme kako se ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne bi negativno odrazio na gospodarstvo i odnose dviju zemalja. Josipović je jučer posjetio Ljubuški i Mostar te razgovarao s političarima, građanima, visokim crkvenim dužnosnicima te sudjelovao na otvorenju Parka nobelovaca u Mostaru i manifestacije Mostarskoga proljeća u organizacije Matice hrvatske Mostar. Ne pamti se kad je neki događaj u Ljubuškom izazvao toliku medijsku pozornost, iznimno velik broj novinara i snimatelja iz medijskih kuća BiH i Hrvatske koji su se okupili kako bi zabilježili posjet i prenijeli izjavu hrvatskog predsjednika, čiji je dolazak u Ljubuški dogovoren prigodom održavanja „Ljubuške večeri“ u Zagrebu. Valja reći da je to bilo i jedino mjesto gdje je protokolom bilo predviđeno davanje izjava.

U kratkom razgovoru s novinarima Josipović je rekao da su danas odnosi Hrvatske i BiH takvi da ne mora biti neki veliki politički razlog razmjene posjeta, da je dosta puta bio diljem BiH, a isto tako i članovi Predsjedništva BiH su vrlo često u Hrvatskoj, što privatno, što službeno i da to pokazuje kvalitetu međusobnih odnosa.

Kultura povod

Ovaj dolazak je motiviran međunarodnom kulturnom priredbom Dani Matice hrvatske - Mostarsko proljeće, koju Hrvatska pomaže.
- Kada je riječ o vjerskim velikodostojnicima, dosad sam susreo samo jednoga, efendiju Smajkića, i ovo je prilika da susretnem i drugu dvojicu, biskupa i vladiku, tim prije što je danas i Uskrs za pravoslavne vjernike i prigoda je da im to i čestitam - rekao je Josipović.
Na pitanje koji je razlog posjeta Ljubuškom, predsjednik Josipović je odgovorio:
- Pa kako ne bih sreo prijatelje koji su već bili kod mene u Zagrebu, koji imaju vrlo ambiciozne planove, upravo smo sad malo razgovarali o iznimno važnoj temi, to je članstvo Hrvatske u EU i kako će se to reflektirati na BiH. Ono za što se mi u Hrvatskoj zalažemo i što treba ostvariti zajedničkim naporom, da ta promjena do koje će doći ne utječe na kvalitetu odnosa ne samo među državama, nego i na poziciju ljudi, pojedinaca, građana BiH. Moramo se dobro pripremiti da nastavimo dobru i kvalitetnu trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi. Zato moramo i s naše strane i sa strane BiH ispuniti neke europske kriterije i evo imamo još malo više od godinu dana da na tome zajednički radimo. Bilo mi je veoma drago čuti da je ljubuški kraj jedan od onih prosperitetnih krajeva naše prijateljske BiH, čuo sam o kvaliteti poljoprivrede, o poduzetništvu, o europskim ambicijama i nadam se da će cijela BiH nastupiti isto tako odlučno i pripremiti se i za svoje buduće članstvo u euroatlantskim integracijama.
Po izlasku iz zgrade Općine, predsjednik je proveo vrijeme u druženju s građanima, koji su ga oduševljeno pozdravljali.

Prilika za sve

Gostujući u programu Radija Herceg Bosne iz Mostara, Josipović je poručio da ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo ističući da će nove okolnosti u kojima će se naći Hrvatska biti odlična prilika za sve susjede. Prema njegovim riječima, novu situaciju u kojoj će se Hrvatska naći treba shvatiti kao prigodu za građenje nove kvalitete, a ne za nove zidove.

Potom je hrvatski predsjednik sudjelovao na svečanome otvorenju Parka posvećenog nobelovcima podrijetlom iz BiH Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu čija se poprsja od jučer nalaze na ulazu u novoizgrađeni park.

Hrvatski predsjednik je pohodio i vladiku Grigorija te sudjelovao na otvorenju manifestacije Mostarskog proljeća koju financira i RH.
 
■ Susreo se s biskupom Perićem i čestitao Vaskrs vladiki Grigoriju

Predsjednik je prvi put otkako je na toj poziciji razgovarao s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem u njegovoj rezidenciji u Mostaru. Josipović je istaknuo kako je uloga crkava i vjerskih zajednica od iznimnog značenja za ukupno pomirenje u regiji, a na poseban način visokih vjerskih vođa.

Na pravoslavni Vaskrs u Mostaru Josipović je obišao gradilište Saborne crkve i sastao se s vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem. Vladika je izjavio da je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posjetom Mostaru donosi „ono što je najvažnije - dijalog i komunikaciju koja je civilizirana i kulturna i koja je potrebna svima“.
Ocjenjujući Josipovićev dolazak kao posjet od velike važnosti i za srpski i za hrvatski narod, vladika Grigorije rekao da je dolazak predsjednika Hrvatske velika poruka i da ništa više osim toga ne mora da učini. Dodao je da predsjednika do jučer nije poznavao, no da ima pozitivno mišljenje o njemu. Ocijenio je da je njegov susret s hrvatskim predsjednikom bio na korist narodima koje predstavljaju, „svatko na svoj način, on u političkom, a ja u duhovnom smislu“.
- Meni je jako važno da imamo dobar odnos s hrvatskim narodom, s obzirom da smo u najvećoj mjeri s njima susjedi - rekao je Grigorije istaknuvši da Josipović šalje poruke ne samo Srbima u Mostaru, nego kako je to i velika poruka hrvatskom narodu.

■ TRI PUTA DO SADA BIO U POSJETU BIH

1 ► Govor u Parlamentu i obilazak Ahmića i Križančeva Sela
Tijekom prvog posjeta u travnju 2010. Josipović je održao govor u Parlamentu u kojem je kritizirao politiku 90-ih Hrvatske te je obišao mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata u središnjoj Bosni.
 
2 ► Naklon žrtvama iz sva tri naroda u Bosni i Hercegovini
Potkraj svibnja 2010. odao je počast žrtvama protekloga rata u Briševu, Sijekovcima i Kozarcu.

3 ► Sudjelovanje na manifestaciji Večernjakov pečat
Na manifestaciji Večernjeg lista 2011., hrvatski predsjednik izabran je za osobu godine u regiji.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi