RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

PODRŠKA NARODA Ante Čolak predsjednik uzurpirane HSS-NHI osvojio "čak" 750 glasova u cijeloj BiH

Napisano 22.10.2010. 19:36

Pretpostavljamo da je od 750 glasova ipak većina Hrvata, vjerojatno cijelih 600 glasova.


Bez mandata ministri, dosadašnji zastupnici, ali i predsjednici stranaka (Zubak)


Nakon što je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene rezultate općih izbora iz kojih je vidljivo koje su stranke i koliko dobile mandata, te koji će ih kandidati predstavljati kao zastupnici u parlamentima i skupštinama, Oslobođenje je napravilo analizu stranačkih kandidata na razini Parlamentarne skupštine BiH i entiteta - gubitnika općih izbora.

Visoki zvaničnici

Najviše dosadašnjih zvaničnika koji su bili na stranačkoj listi, a koji nisu osigurali zastupnički mandat je iz SDA - 21.
Tako, iako je osvojio 12.293 glasa, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović nije dobio zastupnički mandat. Isto važi i za Nerminu Kapetanović (osvojila 11.581 glas), dosadašnju zastupnicu u Parlamentu FBiH i članicu Predsjedništva SDA koja nije osigurala mandat u državnom Parlamentu. Novi mandat u PSBiH nije uspio obnoviti ni Halid Genjac, inače predsjednik Glavnog odbora SDA sa 11.123 glasa. Mjesto poslanika u PSBiH nije osigurao ni Hazim Rančić (8.156 glasova), (do)sadašnji predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH i član Predsjedništva SDA.

Ponovo u Parlament BiH nije uspio ući ni dosadašnji poslanik SDA Husein Nanić osvojivši 6.921 glas, ali ni načelnik općine Sanski Most i potpredsjednik SDA Sanjin Halimović sa osiguranih 6.589 glasova. Poslanički mandat nije uspio osigurati ni Salmir Kaplan, portparol SDA koji je dobio 5.273 glasa.

Izborni gubitnik je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti i član Predsjedništva SDA Sadik Ahmetović, koji je u utrci za mandat u PSBiH iz RS-a dobio 4.686 glasova.

Nema novih mandata

Bez mandata ostala je i delegat u Domu naroda PSBiH Alma Čolo, koja je dobila 4.681 glas, penzionisani general Hamid Bahto (4.662), dosadašnji potpredsjednik RS-a i SDA Adil Osmanović (3.620 glasova), bivši državni poslanik Mirsad Sipović (3.483), nekadašnji federalni premijer Izudin Kapetanović (3.340), ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH Nail Šećkanović (3.200), te Ševal Kovačević, koji je dobio 2.619 glasova.

U poslaničke klupe nije uspio ponovno sjesti ni dosadašnji federalni poslanici Hajriz Bećirović sa 1.767 glasova i Nezaheta Akšamija (dobila 1.586), nekadašnja ministrica finansija Kantona Sarajevo Aida Haverić (1.555), bivša ambasadorica Amira Kapetanović (1.445), kao ni penzionirani general Hajrudin Grabovica (1.438), dok je poražavajući broj glasova, svega 697 osvojila Lejla Klokić, dosadašnja zastupnica u PSBiH.
Ni Stranka za BiH se ne može pohvaliti, jer se čak njenih 14 dosadašnjih visokopozicioniranih zvaničnika nije uspjelo progurati u parlamentarne klupe.

Tako mandat državnog poslanika nije dobio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, koji je dobio 5.314 glasova, isto kao ni dosadašnji zastupnik u PSBiH Sadik Bahtić (4.575 glasova), kao ni Mehmed Žilić sa 4.278 glasova, inače dosadašnji poslanik u Parlamentu FBiH.

Ni dosadašnji poslanik u više saziva PSBiH Ekrem Ajanović sa 3.243 glasa nije uspio ponovno uči u državni Parlament, a u parlamentarne klupe neće sjesti ni ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić sa 3.117 glasova, kao ni Dževad Osmančević (3.028), dosadašnji predsjednik Vijeća naroda RS-a.

Hrvatski izaslanici

Mandata nema ni Ademu Huskiću (1.780 glasova), dosadašnjem poslaniku u PSBiH, Amili Alikadić - Husović (1.654), koja je do sada bila zastupnica u Parlamentu FBiH, Izetu Žigiću (1.484) nekadašnjem federalnom ministru energetike rudarstva i industrije, Feridu Otajagiću (1.178), dosadašnjem poslaniku u Parlamentu FBiH, kao i Seniji Kapetanović (1.057), bivšoj zastupnici u PSBiH, a dosadašnjoj delegatkinji u Vijeću naroda RS-a.

U poslaničke klupe nema ni dosadašnjoj zastupnici u PSBiH Azri Alajbegović (1.050 glasova), kao ni dosadašnjim federalnim zastupnicama Aidi Habul (853) i Mersiji Krzić (648 glasova).

I brojni dosadašnji visoki zvaničnici HDZ-a BiH su izborni gubitnici, njih 11. Tako zastupnički mandat nije osigurao ministar pravde BiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH Bariša Čolak sa osvojenih 5.830 glasova, kao ni Slavko Matić (5.429), dosadašnji poslanik u PSBiH. U parlamentarne klupe nije uspjela ući ni Lidija Bradara (4.190), dosadašnja zastupnica u Skupštini SBK-a i izaslanica u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao ni Marina Pendeš (4.188), zamjenica ministra obrane BiH, te zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić sa osvojenih 4.010 glasova.

Ni dosadašnji zastupnik u PSBiH Velimir Jukić sa dobivenih 3.130 glasova nije uspio obnoviti mandat, a van poslaničkih klupa ostao je i Slavko Marin (1.792), zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, isto kao i Branko Zrno (1.700), dosadašnji predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH. U zastupničke klupe neće sjesti ni ministar pravde FBiH Feliks Vidović, koji je dobio 1.693 glasa.

I dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ilija Filipović nije uspio osigurati zastupnički mandat sa dobivenih 1.578 glasova, dok je Anton Rill, nekadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova, dobio samo 352 glasa, pa mu tako nema u parlament.

Mali broj glasova

Bez mandata ostali su i zvaničnici koalicije HDZ 1990-HSP, njih sedam. tako zastupnički mandat nije uspio izboriti ministar prometa i komunikacija BiH Rudo Vidović, koji je dobio 4.944 glasa, Perica Jelečević (2.050), federalni ministar rada i socijalne politke, Petar Milić (2.001), dosadašnji federalni poslanik, kao i Damir Ljubić (1.780), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ni dosadašnjem zastupniku u federalnom Parlamentu Milenku Brkiću sa 862 glasa nema ponovo u poslaničke klupe kao ni Vesi Vegaru (471), glasnogovorniku HDZ-a 1990, te Ivici Marinoviću (188), nekadašnjem zamjeniku ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Zastupnički mandat nije uspjelo osigurati ni šest zvaničnika SDP-a. Tako u poslaničke klupe neće sjesti Mirsad Đapo, predsjednik Skupštine distrikta Brčko, i nekadašnji gradonačelnik Brčkog sa 5.009 glasova, profesor Anto Domazet (4.922) i nekadašnji ministar finansija i trezor BiH, kao i Ferid Buljubašić (4.839), aktualni viječnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva i nekadašnji zamjenik ministra odbrane FBiH.

U poslaničke klupe neće ni dekan Fakulteta političkih nauka Mirko Pejanović, koji je dobio 4.248 glasova, kao ni zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji, jer je osvojio tek 4.024 glasa, te Suada Hadžović (1.897), dosadašnja federalna zastupnica i bivša federalna ministrica za boračka pitanja.

Bez mandata u Parlamentu ostao je i kandidat NSRB-a Josip Pejaković (4.868), doktor Velija Katica (3.694), dugogodišnji vijećnik u OV Centar Sarajevo i Gradskom vijeću Grada Sarajeva, te Alma Čardžić (2,435), dosadašnja federalna zastupnica. U državni Parlament nije se uspio ugurati Enver Išerić iz SBB-a sa 5.667 glasova, inače dugugodišnji direktor Agencije za državnu službu FBiH.

Poslanici bez mandata

I kada je u pitanju RS, dosta dosadašnjih zvaničnika ostalo je bez madata. Tako poslaničke klupe u Parlamentu BiH nisu ponovo uspjeli osigurati esenesdeovci Željko Kuzmanović, koji je osvojio 7.635 glasova, te Vesna Šain sa 6.039 glasova. Dosadašnji zastupnik SDS-a u PSBiH Mirko Okolić, također, nije uspio sa 9.992 glasa ponovo sjesti u zastupničke klupe, kao ni Momčilo Novaković u ime DP-a jer je dobio samo 3.084 glasa.

Zastupničke pozicije nije se uspio domoći ni Slobodan Nagradić, podpredsjednik PDP-a, nekadašnji pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, te dugogodišnji savjetnik (u Domu naroda PSBiH, ministra za porodicu, omladinu i sport RS-a, gradonačelnika Istočno Sarajevo) koji je dobio 4.583 glasa, kao i Zoran Tešanović nekadašnji zamjenik ministra civilnih poslova BiH, jer je dobio 4.280 glasova. U posalaničke klupe nema ni igoru Crnadku, nekadašnjem zamjeniku ministra odbrane BiH sa 3.916 glasova.

Apsolutni gubitnici

Ima slučajeva gdje ne sam da kandidati već cijele stranke nisu uspjele osigurati mandate u parlamentima, pa su oni tako apsolutni gubitnici.

Tako je potpuni fijasko doživio BPS. U Parlament BiH ponovo nije uspio ući dosadašnji državni poslanik i predsjednik BPS-a Sefer Halilović (dobio 8.423 glasa), isto kao i dosadašnji federalni zastupnik Kerim Lučarević (1.235), Šemsudin Hadrović (1.030) do sada poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i doktor Alija Čeljo, koji je osvojio 719 glasova.

U državni parlament nije uspio da se ugura ni Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a i nekadašnji federalni zastupnik koji je osvojio 8.098 glasova, kao ni dosadašnji federalni poslanik i bivši državni zastupnik te stranke Muhamed Moranjkić sa samo 767 dobivenih glasova,a bez poslaničke klupe u parlamentu, aliFBiH ostao je i advokat Faruk Balijagić, koji je dobio samo 5050 glasova.

Poslaničke klupe se nije domogao ni Nijaz Duraković, dosadašnji i bivši državni poslanik u ime SDUBiH sa osvojenih 3.549 glasova, kao i dosadašnji poslanici u Skupštini KS i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Miro Lazović (1.696) i Ivo Komšić (1.648).

U parlamentarne klupe neće sjesti ni Krešimir Zubak (3.079), nekadašnji Predsjednik FBiH, kao ni Ante Čolak, predsjednik HSS-NHI i dosadašnji federalni zastupnik jer je osvojio samo 750 glasova.

Mandata nema ni za Srđana Dizdarevića u ime koalicije NS-NSP sa osvojenih 1.837 glasova., kao ni Fadilu Šeri, dugugodišnjem čelniku nevladinih organizacija sa 692 glasa. Ni bivša predsjednica LDS-a i ambasadorica Lamija Tanović sa 413 glasova nije uspjela postati zastupnicom, kao ni Nermin Vila, nekadašnji federalni zastupnik i predsjednik E-5 koji je dobio samo 125 glasova, kao ni Muhamed Čengić u ime DNZ-a sa osvojena 123 glasa, te Avdo Rapa u ime koalicije LDS-E-5 sa minimalnih 86 glasova.

Oslobođenje


Nema komentara

Anketa

Ustavi