RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Policajci presude zbog naknada dobili, Vlada ih neće ispoštovati

Napisano 19.11.2010. 09:19

Ozbiljni problemi za Vladu SBŽ-a sadašnju ili novoformiranu, prijeti i novi val štrajkova

Policajci presude zbog naknada dobili, Vlada ih neće ispoštovati
 
Tražimo da se isplate sve neisplaćene obveze iz kolektivnog ugovora, a mi ćemo, zauzvrat, odustati od kamata

Tekuća godina za Vladu SBŽ-a završava s nizom ozbiljnih problema i prijeti blokiranjem mnogih oblasti života. Medicinari su već u općem štrajku, nezadovoljstvo ne kriju ni drugi. Nezadovoljni su i djelatnici MUP-a, no oni prava traže sudskim putem. Međutim, kada je Vlada SBŽ-a na čelu s premijerom Salkom Selmanom u pitanju, ni pravomoćne sudske presude ništa ne znače.

Zaposlenici MUP-a su 12. veljače 2008. podnijeli tužbu zbog neisplaćenih naknada iz kolektivnog ugovora za 2005. 2006. i 2007. Sud je uvažio tužbu, a očekivalo da će Vlada poštovati odluke suda. No, Vlada je zaostatke iz kolektivnog ugovora počela isplaćivati, ali selektivno, pa su isplaćeni djelatnici organa uprave i pravosuđa te 60 posto zaposlenika MUP-a, a onda su isplate stale. Jer, kako su rekli u Vladi, proračun više nije mogao izdržati. Istodobno, izmirivane su druge obveze, a odluke suda se nisu poštovale, a najmanje plaće u FBiH imaju djelatnici upravo MUP-a SBZ-a, kaže nam predsjednik sindikata Dragan Škulj.

Kako pregovori nisu dali rezultate, policajci su podnijeli novu tužbu sredinom 2009. zbog nastavka neisplaćivanja obveza iz kolektivnog ugovora za 2008. i polovicu 2009. Tužba je usvojena, a Vladi je naložena i isplata zateznih kamata od 12 posto. Nakon ovih sudskih presuda uslijedile su i tužbe zaposlenika zdravstva i školstva, pa su se i dugovanja Vlade gomilala, ali se oni na to, kao i za presude za vrijeme 2005. do 2007. uopće nisu obazirali.
 Međutim, iznenada je Vlada krenula u rješavanje ovog teškog problema, ali, kako kaže Škulj, na neprimjeren način. Formiran je vladin pregovarački tim na čelu s premijerom Selmanom koji je sindikatu ponudio isplatu neisplaćenih obveza jednokratno u iznosu od 30 posto ukupnih dugovanja, uz traženje odustajanja od isplate zatezne kamate.
- Takvu ponudu nismo spremni prihvatiti. Jer, 60 posto naših kolega je dobila zaostatke u punom iznosu, a preostalih 40 posto, prihvatimo li takav prijedlog, bilo bi diskriminirano.
 
Sindikati poručili

Ukoliko se ne dogovore, podnijet će nove tužbe
■ Predsjedniku Vlade Salki Selmanu i ministru MUP-a Sedžadu Milanoviću se žuri jer su djelatnici MUP-a protiv njih podnijeli prijave.
- Spremni smo na kompromis i idući tjedan Vladi ćemo ponuditi rješenje. Tražimo da se i nama, kao i našim kolegama, u punom iznosu isplate sve neisplaćene obveze iz kolektivnog ugovora, a mi ćemo, zauzvrat, odustati od zateznih kamata. U protivnom, početkom iduće godine podnijet ćemo novu tužbu po istoj osnovi za dugu polovicu 2009. i cijelu 2010., a tada nećemo odustati od zateznih kamata, poručio je predsjednik Sindikata zaposlenika MUP-a SBŽ-a Dragan Škulj.  

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi