RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Policijski i državni službenici sutra pred zgradom Vlade SBŽ

Napisano 01.09.2011. 09:52

Protest - Zbog neusvajanja seta zakona o plaćama

Policijski i državni službenici sutra pred zgradom Vlade SBŽ

Zahtjev sindikata za usvajanje po skraćenoj proceduri podržali samo poslanici SBB BiH i SDP-a

Zbog neusvajanja seta Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika sasvim je izvjesno da će policijski službenici sutra izaći na proteste pred zgradu Vlade SBŽ.
Na sastanku predstavnika Koordinacije sindikata proračunskih korisnika sa predsjednicima Klubova političkih stranaka u Srednjobosanskoj županiji sindikati su dobili potporu samo dva kluba, SDP-a i SBB BiH. Predsjednice klubova SDA i HDZ nisu imale stavove svojih klubova, pa su tražili još vremena iako su spomenuti zakon trebali usvojiti još prije godinu dana.

Sindikalci su tražili potporu od stranačkih klubova da se o ovom Zakonu raspravlja po skraćenoj proceduri na narednom zasjedanju Skupštine zakazanom za 7. rujan. Ovi zakoni tvrde sindikalisti ne bi dodatno opteretili proračun, a i sami su spremni na ustupke.
- Usvajanjem ovog Zakona dobivaju svi. Uposlenici dobivaju ono što i dosad, samo što se ovdje prešućuje da veliki dio primanja uposlenici ostvaruju putem sudova. Gomilaju se samo sudski troškovi što šteti SB županiji. Izračunato je da polovica od glavnice duga županije prema službenicima ide nepodmirenje sudskih troškova. Znači županija ovim zakonima dobiva - ističe Refija Kulašin, predsjednica Sindikata državnih službenika i namještenika.
Ona naglašava kako će ovim zakonima sva primanja biti riješena na jedinstven način putem zakona i bez suda i sudskih troškova.

Jasni argumenti

Prijedlog Sindikata podržali su predsjednica Kluba SDP-a u Skupštini SBŽ Edina Kurt i predsjednik Kluba SBB BiH Almir Švago.
- Od predstavnika Sindikata dobili smo jasne argumente da bi ovi zakoni trebali ići u formi prijedloga. Nejasno je kako nisu uspjeli postići sporazum sa Vladom SBŽ jer sve činjenice govore da su ovi zakoni morali ići u hitnoj proceduri kako bi se izbjegle posljedice tužbi zbog neprimjene Kolektivnih ugovora - naglašava Švago.
 
Neprihvatljivi prijedlozi

Za predsjednicu Kluba SDA u Skupštini Halimu Crnicu i njenu kolegicu iz HDZ BiH Zdenku Džambas prijedlozi su za sada neprihvatljivi jer nemaju stavove svojih stranačkih kolega.
- U svakom slučaju ću podržati sve što je zakonito i sve što će proračunske korisnike dovesti u red. Meni nedostaju neke brojke i nisam sigurna da li će hitnim postupkom i primjenom ovog zakona dovesti proračunsku godinu do kraja - kazala je Džambas.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi