RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mladiću će se suditi za genocid nad Hrvatima u zapadnoj Bosni i Posavini

Napisano 01.09.2011. 10:10

Iz Haaga potvrđeno kako razdvajanjem optužnice u slučaju Ratka Mladića neće doći do brisanja genocida

Mladiću će se suditi za genocid nad Hrvatima u zapadnoj Bosni i Posavini

■ Hrvati u BiH će biti jedan od rijetkih naroda u svjetskim okvirima u čijem slučaju je međunarodni sud dokazao genocid
■ Zanimljivo je da su gotovo svi mediji izostavili činjenicu da je Mladić optužen za genocid ne samo nad Bošnjacima nego i nad Hrvatima

Haaško tužiteljstvo namjerava i u odvojenom sudskom procesu protiv Ratka Mladića ostaviti dio optužnice koji se odnosi na genocid nad Hrvatima i Bošnjacima od 1992. do 1995. godine na području općina zapadne Bosne, Posavine i Podrinja.

Dvije optužnice

Tu informaciju Večernjem listu potvrdila je glasnogovornica Haaškoga suda Nerma Jelačić. „Tužiteljstvo traži razdvajanje optužnice na dva dijela, ali ne i da se briše bilo koja točka postojeće optužnice“, rekla je Jelačić.
Time su odbačena nagađanja kako razdvajanjem optužnice u slučaju Ratka Mladića Haaško tužiteljstvo namjerava Mladiću suditi isključivo za genocid u Srebrenici, dok bi događaji na području zapadne Bosne i Posavine bili svedeni na zločin protiv čovječnosti.
„Tražit će se genocid za Srebrenicu, ali i za zločine počinjene u razdoblju od 1992. do 1995. izvan Srebrenice. Jedna od točki je genocid“, objasnila je Jelačić.
 
Inače, u još uvijek aktualnoj optužnici u prvoj najtežoj točki koja se odnosi na genocid Mladića se tereti da je od 1992. do 1995. godine sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s područja u BiH na koja su Srbi polagali pravo. Haaško tužiteljstvo pokrenulo je inicijativu da se Mladićeva optužnica razdvoji na dva dijela. Jednu za genocid u Srebrenici, a drugu koja se odnosi na genocid nad Hrvatima i Bošnjacima u razdoblju od 1992. do 1995. godine, zločine protiv čovječnosti, opsadu Sarajeva, te uzimanje međunarodnih talaca. Zanimljivo je da su gotovo svi mediji u potpunosti izostavili činjenicu da je Mladić optužen za genocid ne samo nad Bošnjacima nego i nad Hrvatima.

Uništenje kolektiviteta

U Haaškom tužiteljstvu ističu da su se na ovakav potez odlučili zbog ubrzanja procesa. Inače, genocid je najteži oblik zločina koji poznaje čovječanstvo, a odnosi se na namjeru da se u cijelosti ili djelomice uništi određena nacionalna, etnička, vjerska ili rasna skupina. Prije rata je na području današnjeg RS-a živjelo oko 200.000 Hrvata, a danas ih je oko 10.000. Veliki dio njih je protjeran, jedan dio završio u koncentracijskim logorima, jedan dio ubijen, a jedan dio se još vodi kao nestali. Paralelno je i Radovan Karadžić optužen, između ostaloga, i za genocid nad Hrvatima u BiH. I Miloševiću se između ostaloga sudilo za isti zločin. Osudi li se Mladić i za genocid nad Hrvatima, Hrvati u BiH će biti jedan od rijetkih naroda u svjetskim okvirima u čijem slučaju je međunarodni sud dokazao genocid To nije uspjelo mnogim kolektivitetima nakon Drugog svjetskog rata, a koji su doživjeli sudbinu potpunog ili djelomičnog uništenja svojih zajednica.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi