RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pomoć djeci da žive u zajednici

Napisano 22.01.2013. 12:27

Orašje – U posjetu Centru za rehabilitaciju

Pomoć djeci da žive u zajednici

Svaki posjet djeci s posebnim potrebama iznova je inspirativan, ali i edukativan. Transparentnost njihova rada od posebne je važnosti jer ih zajednica bolje upoznaje i ne ostavlja izolirane, što im je i najčešći problem, kažu nam kroz razgovor djelatnici Centra za rehabilitaciju i psihosocijalnu pomoć u Orašju Edin Tahirović, diplomirani socijalni pedagog, i Azira Selimović, diplomirana defektologinja oligofrenolog. Rado smo prihvatili njihov poziv kako bi sudjelovali u radu jedne od niza radionica.

Kreativne radionice

Kroz druženje s posebnom djecom, doznali smo mnogo lijepih primjera rada. Osmijeh na njihovu licu govori da su sretni i da uživaju u svojem radu. Hvale nam se kako su već naučili kako napraviti pizzu, išli su s nastavnicima u trgovine, a na redu je naučiti i zamijesiti tijesto za lepinje, krafne, kruh i slične proizvode. Inzistirali su da sačekamo i okusimo rezultat njihova rada jer za većinu prvi put u životu obavljali su samostalno takav posao.
- Procijenimo mogućnosti svakog djeteta i potom ih osposobljavamo i rehabilitiramo za svakodnevni život. Po prvi put uveli smo način rada koji do sada nije prakticiran. Djeca se ne igraju u radionici i ne uče koliko je dva plus dva, nego se ide korak dalje. Ovo je radionica u kojoj djeca nauče kako se ponašati u trgovini, kako raspolagati novcem i što je to konkretno potrebno da naprave jedno jelo. Nama je cilj da nauče kako će kuhati i spremati jelo u svojoj kući kad budu samostalno živjeli. Centar nije otvoren radi forme Centra, nego se ovdje događa život u pravom smislu. Naši korisnici jedva čekaju dan da dođu u radionicu, jer pored svega ovdje razvijaju samostalnost u odlučivanju, finu i grubu koncentraciju, rad u grupama i druge rehabilitacijske programe – objašnjavaju Edo i Azira.
 
Pomoć bolesnima

Prijatelj Udruge roditelja djece s posebnim potrebama, njemačka humanitarna organizacija na čelu s Bodom Shumanom osigurala je plaću za dva profesionalna djelatnika. Ministarstvo branitelja Vlade PŽ i općina Orašje pomogli su u osiguranju prostora. Ipak, ima još neriješenih problema u funkcioniranju Centra. Djelatnici su pokazali da odličnim programima i radionicama okupljaju sve više i oboljele od PTSP-ja. Bez stida da budu „obilježeni“ u zajednici, sve više ih se javlja na psihoterapije.

- Problem grijanja, opremanja nedostajućim pomagalima, ali i namještajem sada nam je prioritet, a znanje, želja i volja da pomažemo ne nedostaje - zaključuju u Centru.


Nema komentara

Anketa

Ustavi