RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Štrajk je nezakonit i mora se prekinuti, nastava počinje

Napisano 22.01.2013. 12:32

Općinski sud u Širokom Brijegu presudio

Štrajk je nezakonit i mora se prekinuti, nastava počinje

Presuda ne odgađa izvršenje, u sudskoj odluci jasno stoji da se štrajk zabranjuje

Štrajk prosvjetnih djelatnika u ZHŽ-u je nezakonit i nelegitiman, treba ga prekinuti i nastava mora početi - presudio je Općinski sud u Širokom Brijegu. To je rezultat „prvog poluvremena” sudskog nadmetanja između Vlade ZHŽ-a i školskih sindikata vezanog uz štrajk nakon podnesenog sudskog zahtjeva od Vlade da se zabrani.

Stroga zabrana

Ipak, Sud je u rješenju naložio da presuda ne odgađa izvršenje što znači da se štrajk mora prekinuti i nastava u osnovnim i srednjim školama početi. U sudskoj odluci jasno stoji da se zabranjuje kao nezakonit štrajk sindikata zaposlenika osnovnih i srednjih škola ZHŽ-a, i na šest stranica obrazlažu razlozi za koje je Sud utvrdio da su argumenti za donošenje takve presude. Među ostalim, Sud se poziva na to da je sindikat trebao potpisati sporazum o neodgodivim poslovima za vrijeme štrajka, da treba poštovati Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta, a uzeo je u obzir i presudu Ustavnog suda BiH koji je na prvo mjesto stavio pravo na obrazovanje.

- Ovo ne gledam ni kao poraz sindikata ni kao pobjedu Vlade, ovdje su učenici bili oni koji su gubili ili dobivaju. Time što nastava počinje oni dobivaju i pobjeda je njihova, odnosno njihova prava na obrazovanje - kaže županijska ministrica obrazovanja, kulture i sporta Helena Lončar.

Podnijeti žalbu

- Mi smo vjerovali da smo sve radili po zakonu, predsjedništvo će donijeti odluku što će se dalje raditi, a žalbu ćemo podnijeti. Skupština je donijela odluku o početku štrajka, ona je mjerodavna donijeti i odluku o prekidu, a prije toga sve će se razmatrati u školama, tj. u sindikalnim podružnicama - kaže Ferdo Musa, predsjednik Skupštine sindikata srednjih škola.

Rok žalbe je 15 dana i može se podnijeti Županijskome sudu u Širokom Brijegu. Ministrica Lončar je naložila svojim službama da preslik sudske odluke pošalju školama kako bi ravnatelji mogli izvijestiti učenike i djelatnike da nastava počinje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi