RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Poražavajuće da nitko nakon 25 godina nije odgovarao za masakr u Križančevom Selu"

Napisano 21.12.2018. 23:25

Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravno pitanja HNS-a BiH, izjavio je za Dnevnik.ba kako se je tragična i poražavajuća činjenica da ni nakon 25 godina od zločina u Križančevom selu nitko nije odgovarao za taj masakr nad Hrvatima.

"Poražavajuća je haaška bilanca, kao i ona pravosuđa u BiH, da još uvijek nitko nije odgovarao za Križančevo selo po zapovjednoj odgovornosti", rekao je Čolak. 

Čolak je istaknuo kako se zločin u Križančevom selu ne može ničim opravdati iako to bošnjački dužnosnici u BiH neprestano čine.

"To nije nikakva vojnička pobjeda, ako je vojnička pobjeda nekom spaliti selo, poubijati zarobljene vojnike i civile, onda neka im je na sramotu ponositi se takvim navodnim pobjedama", kazao je Čolak. Smatra i kako su međunarodne organizacije odigrale svoju ulogu u tom zločinu.

"Zna se tko je to napravio, pod čijim su zapovijedanjem jedinice bile, određenu ulogu je odigrala i međunarodna zajednica jer nije poduzela korake tada da taj zločin do kraja rasvijetli", smatra Čolak. 

Istaknuo je i institucije BiH moraju raditi na privođenju odgovornih pravdi  za zločin u Križančevom selu. 

Podsjetimo, u Križančevom selu nadomak Viteza sutra će biti obilježena 25. obljetnca zločina nad zarobljenim hrvatskim braniteljima i civilima u tom selu koji su ubijeni u napadu snaga tzv. Armije BiH 22. prosinca 1993. godine u akciji nazvanoj "Krvavi Badnjak".  Križančevo selo nije procesuirano pred Haaškim tribunalom. SIPA je nedavno po naredbi Tužiteljstva BiH uhitila osmoricu bivših pripadnika tzv. Armije RBiH zbog sumnje da su naredili, organiziraili i počinili zločin nad Hrvatima u tom mjestu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi