RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ashdown - glavni razlog zašto Mostarac star 28 godina nikada nije izašao na lokalne izbore

Napisano 23.12.2018. 23:32

Smrt bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna pokrenula je lavinu natpisa, uglavnom u bošnjačkim medijima, o tome što je ovaj čovjek sve uradio za BiH. Neki su čak otišli toliko daleko da su napisli kako je otišao čovjek koji je od BiH napravio državu, podsjećajući kako je za njegovog mandata napravljena jedinstvena vojska, uveden PDV, oformljena SIPA.

Ta ista vojska danas troši godišnje 300 milijuna maraka, a nitko ne zna zašto uopće postoji, koga štiti i što radi, sredstva od PDV-a se uglavnom troše na širenje administracije na svim razinama vlasti, a i o rezultatima rada SIPA moglo bi se naširoko raspravljati. Ali nije to najveći problem, piše Pogled.ba.

Zahvaljujući Ashdownu, stanovnik Mostara koji trenutno ima 28 godina nikada u životu nije birao lokalnu vlast, odnosno, gradonačelnika. Nametnuti Statut Mostara obezvrijedio je glasove Hrvata u ovome gradu, ali je to i najbolji pokazatelj na koji način su Ashdown i njegovi suradnici, zajedno sa bošnjačkom političkom elitom, pokušali konstruirati novu Bosnu i Hercegovinu.

Zalažući se za građanski model države uzimali su ovlasti entiteta i nižih razina vlasti, a u mjestima gdje Bošnjaci nisu većina, davali su im posebna prava. Tako je u Mostaru u jednoj izbornoj jedinici, većinski bošnjačkoj, bilo dovoljno par stotina glasova kako bi se izabrao jedan gradski vijećnik, dok u drugoj izbornoj jedinici, većinski hrvatskoj, za jedan mandat je bilo potrebno nekoliko tisuća glasova. Takvu BiH su konstruirali Ashdown i njegovi suradnici, a posljedice takvog načina rada se osjete i danas.

Upravo je Ashdown Statutom od Mostara napravio "grad-slučaj", a zadnjih godina se odgovornost za nered napravljen od strane OHR-a pod palicom britanskog lorda, pokušava se prebaciti na račun hrvatskih političara. I brojna druga rješenja koja je Ashdown dobio išla su u korist samo jednoga naroda u BiH, što je najveći razlog zašto je preminuli visoki predstavnik često posezao za odlukama o smjenama srpskih i hrvatskih političara.

Ne treba zaboraviti kako je Ashdown, pokazujući ljubav prema BiH, kupio kuću na Jablaničkom jezeru za 50-ak tisuća maraka, a kasnije ju je prodavao za 150 000 maraka, što je pokrenulo brojne špekulacije o političkoj korupciji, ali bošnjački mediji su rijetko pisali o tome.

U svakom slučaju, Ashdown je ostavio dubok trag u BiH. Po medijiskim naslovima, jasno je u čiju korist su išle njegove odluke, a koga su mnogo koštale. Te odluke i danas imaju velike posljedice na živote stanovnika BiH. I to negativne. Osobito u Mostaru, koji će te posljedice još dugo osjećati.


Nema komentara

Anketa

Ustavi