RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Postavljeni temelji za godišnju uštedu 13.000 KM

Napisano 20.09.2012. 11:17

Odžak - Završeni radovi na postavljanju energetski štedljive LED rasvjete
 
Postavljeni temelji za godišnju uštedu 13.000 KM
 
Projekt ima veoma kratak period isplativosti od oko pet do šest godina, a vrijedan je 75.000 maraka

Svečanom ceremonijom obilježen je završetak radova na postavljanju energetski učinkovite javne LED rasvjete u općini Odžak. Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle uz financijsku pomoć MDG-F programa očuvanja okoliša i klimatskih promjena i općine Odžak proveo je projekt kojem je bilo za cilj da u devet ulica na gradskom području općine Odžak, na dionici dugoj 3.000 metara zamijeni učinkoviti i ekološki neadekvatnu rasvjetu i instalira štedljivu Led rasvjetu.

- CRP je izuzetno zadovoljan što kroz konkretne projekte nastavlja provoditi svoju misiju u oblasti energetske učinkovitosti. Ovim projektom postavili smo temelje da očekujemo uštede od oko 52.000 kw/h na godišnjem nivou i oko 13.000 KM financijskih sredstava. Odžak je pozitivan primjer štednje energije, novca i smanjenja emisije stakleničkih plinova, a projektom su izvedeni radovi na zamjeni 75 postojećih rasvjetnih tijela s rasvjetom baziranom na LED tehnologiji.

Projekt ima veoma kratak period isplativosti od oko 5-6 godina, a vrijedan je 75.000 KM i u njemu je s polovinom sredstava sudjelovala općina Odžak, naglasio je Edin Zahirović projekt menadžer u CRP-u Tuzla.


Nema komentara

Anketa

Ustavi