RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Povijesni dogovor Dodik-Komarica-Čović za izgradnju spomenika Ivanu Pavlu II.

Napisano 24.06.2010. 13:28

POVIJESNI DOGOVOR DODIK-KOMARICA-ČOVIĆ ZA IZGRADNJU SPOMENIKA IVANU PAVLU II.

Sedam godina nakon pohoda Svetoga Oca Ivana Pavla II. Banjoj Luci i formalno je usuglašeno da će ovaj grad dobiti spomen-obilježje jednome od najvećih papa u povijesti Katoličke crkve koji je dao nemjerljiv doprinos izgradnji mira, suživota i snošljivosti na prostoru Balkana, napose Bosne i Hercegovine. Kako doznajemo, tijekom razgovora nakon svete mise na Petrićevcu u Banjoj Luci fra Marijan Karaula je započeo razgovor oko problema koji se javljaju u Sarajevu glede postavljanja spomen-obilježja koje bi se trebalo naći ispred katedrale Srca Isusova u središtu Sarajeva.

bluka-1-bb

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji je nazočio svečanome ručku, reagirao je govoreći da je odmah spreman dati suglasnost i financijski poduprijeti izgradnju spomenika Ivanu Pavlu II. u Banjoj Luci. Ovakvu inicijativu i spremnost podržao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazavši da bi to bio dobar potez zbog svega što je učinio Sveti Otac. Biskup Komarica, tvrde sudionici ovoga razgovora, oduševljeno je ustvrdio kako se radi o povijesno važnom dogovoru za život Katoličke crkve i tamošnjih Hrvata. Inače, ova inicijativa duže živi u mislima i planovima katoličkih svećenika.

Spomenik blaženiku

Gvardijan Franjevačkog samostana na Petrićevcu fra Ivo Orlovac istaknuo je kako se s obnovom katoličke crkve koja je srušena 1995. godine, a obnova je započela prije nekoliko godina, započelo razmišljati i o izgradnji spomenika. Spomen-obilježje bit će smješteno u okviru kompleksa na Petrićevcu gdje se nalazi crkva sv. Ante i Franjevački samostan.

"Spomen-obilježje papi Ivanu Pavlu II. bit će znak duboke ukorijenjenosti Katoličke crkve u Bosni u kojoj su franjevci dugi niz stoljeća bili jedini katolički svećenici. Dakako, to je naš spomen na Papin dolazak ovdje, ali i zahvala tako velikom čovjeku koji je zaslužan za puno pozitivnih stvari koje su se dogodile u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. To će biti i spomenik budućeg blaženika", rekao je fra Ivo Orlovac.
 
Prema njegovim riječima, zamišljeno je da se spomen-obilježje Papi izgradi i postavi nedaleko od crkve sv. Ante.

Poruka ostanka

Do sada je istaknuto nekoliko mogućih rješenja oko izgleda spomenika, a jedna od ideja bila je da se primijeni idejno rješenje koje je već izabrano za trg ispred sarajevske katedrale, čiji je autor Hrvoje Urumović. Valja reći da se isto spomeničko rješenje može, uz suglasnost autora, postaviti još na dvije lokacije, no koje će rješenje biti prihvaćeno

To će biti spomenik budućem blaženiku i ukorijenjenosti Crkve ovdje u Banjoj Luci, o tome je rano nagađati. Valja reći da je Sveti Otac prigodom oba posjeta pokazao nemjerljivu ljubav prema ovoj zemlji i svim njezinim narodima. Pri tome je posebno ohrabrivao Hrvate katolike na povratak i vjernost svojoj zemlji.

bluka-1-cc

- Budućnost ovih krajeva ovisi o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovomosti čekajući da vam netko drugi riješi teškoće. Iz ovoga grada, koji je tijekom povijesti obilježen tolikom patnjom i tolikom krvlju, molim Svemogućega Gospodina da bude milosrdan za krivnje počinjene protiv čovjeka, njegova dostojanstva i njegove slobode, pa i sa strane nekih sinova Katoličke crkve. Jedino u ozračju istinske pomirbe spomen na tolike nevine žrtve i njihove patnje neće biti uzaludan i poticat će nas da gradimo nove odnose bratstva i razumijevanja", rekao je Papa.

Dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš sretan je zbog dobrih plodova koje je Sveti Otac donio Bosni i Hercegovini. "Hrvati u Republici Srpskoj već su dobili puno pozitivnih znakova, iako neki ne žele da ih se vidi. Od dolaska Svetoga Oca do danas puno je toga urađeno, ali nažalost, ne ni blizu koliko je to dovoljno za Hrvate katolike. Svi smo zajedno bili u molitvi da se ukloni ruševina, izgradi kripta i već ta-da smo vidjeli novu crkvu", rekao je Čordaš.

Sarajevo i Banja Luka

Podsjetio je i na vrijeme dolaska Svetoga Oca u Banju Luku koji je, unatoč upozorenjima, pozivima pojedinih kardinala, pa čak i prijetnjama opasnim po život, odlučio ipak doći u srce Banje Luke.
Dodao je kako očekuje da se u što kraćem roku dovrši ova vizija. "Dogovor ljudi koji mogu pomoći, premijera RS-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, stavlja znak ozbiljnosti da će to biti urađeno uz, dakako blagoslov našega biskupa Franje Komarice", dodao je Čordaš. Otkrio je i kako postoji inicijativa da cijeli trg na Petrićevcu nosi ime pape Ivana Pavla II.

bluka-dodik-covic

Na taj će način, uz izgradnju crkve i spomen-obilježja, Banja Luka dobiti prepoznatljive obrise. I dok je ideja o realizaciji izgradnje spomenika u Banjoj Luci na samome početku, u Sarajevu su nastupili problemi upravo kada se očekivalo da će se stvari okončati. Naime, prigodom javne rasprave koja je održana nakon što je Općinsko vijeće Stari grad Sarajevo donijelo odluku da se spomen-obilježje Papi primakne katedrali, pokazala je što uistinu misli dio bošnjačkog stanovništva o postavljanju ovog kipa u njihovoj općini, te da su zbog toga spremni i za raspisivanje referenduma. Šokantna je činjenica da je čitavu raspravu započeo imam jedne starogradske džamije koji se prvi izjasnio da ne želi spomenik papi u svojoj općini bojeći se navodno da će Bošnjaci biti optuženi u slučaju njegova oštećenja. Ovakve izjave lokalnog vjerskog službenika, nažalost, upućuju na to da se od spomenika Papi nastoji napraviti problem što nisu zaslužili Sveti Otac, ali ni glavni grad Bosne i Hercegovine.

Nuncij Alessandro D'Errico s predsjednikom Radmanovićem

bluka-1-aa

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović primio je apostolskog nuncija u BiH mons. Alessandra D'Ericca. Razgovarano je o odnosima između Vatikana i BiH te o provedbi Temeljnog ugovora koji je zaključen između dvije države. Nadbiskup D'Errico izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o duhovnoj brizi u OS BiH te ukazao na rješavanje pitanja restitucije i vjeronauka. Radmanović je izrazio potporu provedbi  Temeljnog ugovora istaknuvši važnost dobrih odnosa s drugim vjerskim zajednicama. (VL)


Nema komentara

Anketa

Ustavi