RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pred 600 sudionika jedino su mladi iz BiH konkretno progovorili o korupciji

Napisano 13.11.2010. 09:13

Orašje - Projekt Yes Fondacije "Odgovorno poduzetništvo mladih"

Pred 600 sudionika jedino su mladi iz BiH konkretno progovorili o korupciji
 
Projekt obuhvatio 600 mladih iz Makedonije, Albanije, Kosova, Crne Gore i RH. Tuzla i Orašje jedini su iz BiH.

Fondacija u sedam zemlja realizira projekt o temi "Odgovorno poduzetništvo mladih: stvaranje kulture za borbu protiv korupcije u privatnom sektoru". Projekt financijski podupire Europska komisija. Uz BiH projekt se provodi i u Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i u Hrvatskoj. Tuzla i Orašje jedini su bh. gradovi u kojima su mladi uključeni u taj projekt. Orašje je odabrano, prije svega, zbog jedne od aktivnijih posavskih NVO-a Puls Orašje, nositelja projekta.

Iz sedam zemalja

- Očekujemo da će se mladi svih sedam zemalja, njih oko 600 uključenih u projekt aktivno uključiti s ciljem davanja djelotvornog doprinosa u borbi protiv korupcije u poduzetničkom segmentu te promovirati kulturu odgovornog poduzetništva mladih, istaknula je Natasha Petkova, projektni koordinator iz Yes Fondacije predstavljajući module sadržaja, mjerenja i prijedloge u borbi protiv korupcije, tijekom predavanja održanog u Orašju. Cilj projekta je utjecati na mlade ljude i probuditi njihovu svijest o problemu korupcije u privatnom sektoru, mobilizirati ih i skrenuti pozornost o ovoj temi. Mi možemo koristiti rupe u sustavu, zaključila je, ali problem je često u nama i na tome se mora raditi.
- Radimo s mladima kao ciljanom skupinom jer možemo utjecati na njih, da etički budu odgovorniji. Mladi su svjesni da oko njih postoji korupcija, ali ne smiju se utopiti u takva ponašanja već izgraditi svoj stav prema toj negativnoj pojavi, čulo se u Orašju. Rečeno je i da je korupcija manje prisutna u privatnom sektoru, a uglavnom svoje pipke širi u javnom sektoru i na političkoj razini.

Provedena anketa

Proveli su i anketu o percepciji korupcije na uzorku od oko 3.000 mladih, U anketu su uključili oko 2.000 mladih biznismena i oko 1.000 studenata ekonomije. Anketa je potvrdila porast korupcije u posljednjih deset godina. U provedenoj anketi na uzorku od 30 mladih iz 7 zemalja većina anketiranih smatra da korupcija ne utječe toliko da se ne može obaviti neki posao no većina nije priznala da su trebali platiti neko mito za obavljanje posla. Jedino u BiH, kazala nam, je Petkova, mladi su priznali da su davali mito.

ZAKLJUČCI
■ Aktivno uključivanje i doprinos mladih
Mladi iz 7 zemalja su se aktivno uključili u projekt s ciljem davanja doprinosa u borbi protiv korupcije u poduzetničkom segmentu te promoviranja kulture odgovornog poduzetništva.
■ Odgovorno poduzetništvo mladih
Cilj projekta je utjecati na mlade ljude i probuditi njihovu svijest o problemu korupcije u privatnom sektoru, mobilizirati ih i skrenuti pozornost na ovu temu
■ Svjesnost da oko njih postoji korupcija
Mladi su svjesni da oko njih postoji korupcija, ali ne smiju se utopiti u takva ponašanja već izgraditi svoj stav prema toj negativnoj pojavi, čulo se tijekom navedenog seminara u Orašju
■ Anketa potvrdila rast korupcije u zadnjih 10 godina
Anketa provedena na 3.000 mladih, oko 2.000 mladih biznismena i oko 1.000 studenata ekonomije, potvrdila je porast korupcije u posljednjih deset godina.

NVO Puls Orašje važan subjekt
■ NVO Puls Orašje za svega dvije godine rada nametnulo se zajednici kao važan subjekt organiziranog okupljanja mladih. Iza njih su brojni projekti kako teorijskog tipa, tako i praktičnih. Prvi su inicirali i organizirali doček Nove godine na otvorenom i počeli uređivati kamp-naselje uz savski pojas od mosta prema skeli. Faruk Nišlić smatra korisnim i predavanje Fondacije Yes jer promovira istinske vrijednosti, rad i profesionalnost, a korupciju naziva pravim imenom.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi