RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predavač uz zvuke rocka na Filozofskom fakultetu u Mostaru zviždao i bacao metlu

Napisano 11.05.2010. 18:49

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru povodom svjetskog dana novinara i svjetskog dana medija održana je Konferencija na kojoj su predstavljeni znanstveni radovi na temu Medija u BiH. Izlagači su bili profesori sa sveučilišta u Mostaru, Zagreba, Dubrovnika i Kotora.

Najveći aplauz od prisutnih dobio je profesor iz Dubrovnika Đorđe Obradović svojim zanimljivim načinom izlaganja. Najprije je legao na klupu ne želeći ustati kada je bio njegov red na izlaganje negodujući zbog toga što nije mogao promjeniti temu izlaganja.

Ovo je bio mali  profesorov trik  da se privuče pozornost. Profesor Obradović je koristeći rekvizite izlagao svoju temu  o nemedijskom zasnivanju medijske kulture. Tijekom izlaganja je bacao  metlu, zviždao , svjetlio lampicom, mahao znakom stop. U svom izlaganju koje je imalo glazbenu podlogu pjesme Bijelog dugmeta Motori, motori i Road to hell Crisa Rea-e osvrnuo se na nevažne informacije koje mediji plasiraju. Po njemu, iako su to mediji objavili kao važnu vijest, nije najvažnije to što je Ibrahimović gay, dok on nekog ne uznemirava. Također se osvrnuo na pisanje Jutarnjeg lista, za  koje je rekao kako može samo naučiti ljude kako varati, izmišljati bolovanje i slično.

Izlagači na ovom predavanju su još bili i Zoran Tomić, Iko Skoko, Smiljko Šagolj, Damir Kukić i  drugi.

Miroslav Tuđman je u svom izlaganju o informacijskim operacijama rekao kako se za naše područje kaže da smo Zapadni Balkan a ne Jugoistočna Europa jer bi se time smatralo da ova regija već čini dio Europe i da su svi njeni problemu europski. Po njemu BiH je pologon na kojem su razvijeni svi koncepti informacijskih operacija i da to još uvijek traje.

Zoran Tomić je u svom izlaganju predstavio istraživanje o odnosima s javnošću u državnim insitucijama u BiH. Po tom istraživanju u odnosima s javnošću više rade žene nego muškarci, visoko su obrazovani taj posao rade kratko u prosjeku 2,8 godina.

Profesor Damir Kukić koji je također izlagao je zadovoljan održanom Konferencijom.

Ocjenujući situaciju u BiH medijima Kukić je rekao - Mislim da globalno gledano bih medijski prostor  je obilježen  trendovima koji  ukazuju na svojevrsnu komercijalizaciju . Mediji i ovi elektronski i tiskani  gube svoju obrazovnu funkciju , a i ovu kulturnu. Sve je manje tih sadržaja u medijima, a sve više zabavnih , čak se i u ovom informativnom bloku  toga sve više ima. I ono što je vrlo interesantno sve je više sadržaja koji su komercijolnog tipa, oglasa posebno u tisku.

Kukić je rekao kako nisu samo mediji krivi za žutilo nego oni samo nude ono što javnost želi a to su različite pikanterije, senzacinalističke teme, teme vezane za crnu kroniku.

Ono što vidim kao problem jeste situacija da javni mediji, govorim o elektronskim medijima  sve više favoriziraju te tebloidne sadržaju koji su karakteristični  za komercijalne medije. Time se obrazovne i kulturne funkcije brišu i to može biti veliki problem, rekao je Kukić za Dnevnik.ba.

Situacija je slična kao i u drugim državama radi se o tome da nisu novinari pretežiti komunikatori, nego su novinari u manjini, a pojavom novih medija pretežiti komunikatori su postali svi ljudi. Upravo zbog toga ne može se ići da se etikom novinarstva podigne razina  etičnosti u ovim medijima nego podići razinu medijske kulture dijelovanjem na cijelokupno društvo  i to od najmlađe dobi, prokomentirao nam je Obradović situaciju u BiH medijima.

Uspoređujući hrvatske i BiH medije Obradović je rekao - Problem je u korisničkim objavama, u čitateljski objavama u kojima ima puno govora mržnje, rasizma, nacionalnog i vjerskog vrijeđanja  i zato bi te medije i hrvatske i bosanskohercegovačke trebalo uređivati poput New York Timesa i Washington Posta gdje se ne dopušta da se u javnim objavama širi govor mržnje. To je ono što  se na internetskim portali zovu komentari, al to nisu komentari jer svaki komentar mora biti zasnovan na činjenicama i argumentiran.

dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi