RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predstavljali se kao manjine kako bi zauzeli fotelje u Parlamentu

Napisano 21.12.2010. 09:55
Suncokreti

Manipulacije nacionalnom pripadnošću izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nastavljaju se i u novom mandatnom razdoblju. Stranke su shvatile mogućnosti zloporabe pravila o izboru izaslanika, pa ga obilato koriste, poglavito kada je u pitanju kandidiranje za popunu Kluba ostalih.

Nacionalna pripadnost

Iako je upola manji od klubova konstitutivnih naroda, ovaj klub značajan je, jer može donijeti prevagu prilikom glasovanja o mnogim važnim pitanjima. Kako većina stranaka nije niti kandidirala osobe koje pripadaju nacionalnim manjinama, njihova istinska zastupljenost u županijskim parlamentima je tek sporadična. Ovakvu situaciju vješto su koristili politički kameleoni, koji po potrebi mijenjaju nacionalnu pripadnost.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine zasad je osujetilo pokušaj zastupnika u Skupštini Tuzlanske županije Ferhata Mustafića, inače člana SDP-a, da se kandidira za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda “ostalih” naroda. SIP je odbio ovjeriti njegovu prijavu uz obrazloženje da se on prethodno izjasnio kao Bošnjak.

Predstavnici “ostalih”

Ono što nije uspjelo Mustafiću, jeste Esedu Radeljašu, zastupniku Bosanske stranke u Skupštini Sarajevske županije. On je voljom ždrijeba izabran u federalni Dom naroda kao predstavnik “ostalih”, iako se ranije izjašnjavao kao Bošnjak. Naime, na službenoj web-stranici sarajevske općine Novi Grad istaknuti su životopisi svih općinskih vijećnika, uključujući i Radeljaša.

Tu je novopečeni izaslanik u Domu naroda jasno naveo da se nacionalno izjašnjava Bošnjakom.

SIP je pokušao stati u kraj ovakvim makinacijama, i to tako što je propisao da se svi kandidati prije izravnih izbora izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti, koja se kasnije mora podudarati s izjašnjavanjem kod posrednih izbora, kao što su oni za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Međutim, ovo pravilo se odnosi samo na isti izborni ciklus, što znači da se kandidati, ovisno o vlastitoj procjeni što im može donijeti više koristi, za svake izbore mogu drukčije nacionalno izjašnjavati.

Večernji


ZLOUPOTREBA - neispravna, protuzakonita upotreba čega (položaja, prava, vlasti, pojmova, ideja itd.)

MAKINACIJA - lukavo smišljen postupak, pokušaj prijevare ili prijevara

Koji od pojmava je ispravan kada pišemo o ovakvim i sl. radnjama , događajima isl.
Znamo kako su već 10 god na HRVATSKA mjesta u državnim institucijam postavljaju ljudi koji s hrvatstvom nemaju baš nikakve veze.
primjer: dva mandata direktor policije u FBiH bio je zlatko miletić (otac Jovo , mati ajša) kao navodni HRVAT.
Znači Hrvat po potrebi osobnih probitaka ili po potrebi politike ili i jedno i drugo.
Primjera na pretek IMA.

Tko je to omogučio ?? tko ??
Zna se !!!
Zakoni su usvajanji , neki i nametnuti, za koje su glasovali i tzv. hrvatski predstavnici u parlamentima svih razina.

Autor: sred.bosna | Napisano 21.12.2010. | (55) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(34)

Za oveakve pojave ne mogu se kriviti , toliko pojedinci , koliko pravni SUSTAV . A od početka nametnute FBiH GROBNICE Hrvata ministri pravde su i u BiH , a posebno u FBiH HRVATINE.
kako je moguće da takav GRIJEG u strukturi praqva bude ugrađen.
Slučajno ?? NE, NE sve su to HRVATINE za srebrenjake izglasovali. SVE .

Autor: sred.bosna | Napisano 21.12.2010. | (42) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(26)

Dragi sred.bosna i svi Hrvati koji čitate ovaj komentar...

Krajnje je vrijeme da se Hrvati iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske zajedničkim snagama suprotstave svima (bez obzira na nacionalnu pripadnost) koji guše demokratsku volju Hrvata u Bosni i Hercegovini ne dopuštajući da predstavnici Hrvata predstavljaju Hrvate.

Sramota je za čelnike Hrvatske stranke prava BiH da danas smatraju kako mogu dostojno predstavljati hercegovačke i bosanske Hrvate u vrhovnim državnim tijelima, iako sami na izborima nisu dobili potrebnu većinu da bi za to imali potreban kredibilitet

Sjetite se našeg Starog, Ante Starčevića, sjetite se Stjepana Radića i ne srljajte kao guske u maglu, ne dopustite da se ponovi još jedan Vidovdanski ustav.

Vi stojite na braniku domovine: Hrvati Hercegovine, Hrvati Bosne, Hrvati ponosne Herceg-Bosne, čuvajte svoja vjekovna ognjišta, odlučno ih branite od svih uljeza, borite se i dalje za svoju slobodu i dostojanstvo i bit će zora, bit će dana:

"Ako li se vrazi maše da se slavni rod nam smrvi
Branit ćemo što je naše sve do zadnje kapi krvi"

"Nestat može kruglje zemne, i sunašce se može maći
Ali nas će uvijek spremne na braniku roda naći"

August Harambašić

Autor: nitko posebno | Napisano 21.12.2010. | (30) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(28)

Anketa

Ustavi