RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

18. obljetnica brigade HVO 'Josip ban Jelačić'

Napisano 21.12.2010. 14:50
Spomenik u Kiseljaku

S opstankom Hrvata u Lepeničkoj dolini mnogi se još nisu pomirili

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima te druženjem nekadašnjih pripadnika, u Kiseljaku je obilježena 18-ta obljetnica Brigade HVO "Josip Ban Jelačić". Brigada je, naglasili su bivši zapovjednici i pripadnici, dala nemjerljiv doprinos obrani hrvatskih prostora Lepeničke doline, ali i cijele BiH.

"Brigada je utemeljena radi obrane ovih prostora. Sve su njezine postrojbe savršeno funkcionirale, a osim središnje Bosne, pripadnici Brigade borili su se na ratištima diljem BiH od Kupresa do Jajca", kaže pukovnik Josip Tolo, jedan od bivših časnika Brigade.

Opstanak Hrvata u Kiseljaku, Kreševu i dijelovima općine Fojnica plaćen je s 389 života pripadnika brigade "Josip ban Jelačić" koji su bili iz različitih krajeva središnje Bosne, od Jajca, Travnika, Novog Travnika do Kaknja, Vareša i Sarajeva.

Spomen ploča poginulim braniteljima u Kiseljaku

"Zahvaljujući svim našim poginulim mi smo uspjeli ovdje opstati i obraniti se od daleko brojnije Armije BiH", kaže Marijan Lučić, predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Kiseljaka. S činjenicom da su Hrvati u Lepeničkoj dolini opstali usprkos svemu, mnogi se još nisu pomirili, a upravo je to jedan od razloga procesuiranja bivših zapovjednika i pripadnika Brigade pred domaćim i međunarodnim pravosuđem, smatra pukovnik Tolo, bivši načelnik Stožera Brigade.

"Optužnice protiv pripadnika Brigade najvećim su dijelom rezultat toga što se mnogi ne mogu pomiriti s našim opstankom ovdje. Mi nastojimo činjenicama dokazati da smo samo branili", zaključuje Tolo.

Artinfo


Nema komentara

Anketa

Ustavi