RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Presuda kardinalu je poruka i velika sramota za BiH

Napisano 03.11.2010. 10:04
Kardinal Puljić
Velikom sramotom vlasti u BiH i međunarodne zajednice koja je naložila donošenje takvih zakona da se bez kriterija stanarska prava priznaju kao vlasnička potvrdilo se u slučaju otimačine dijela zgrade Vrhbosanske nadbiskupije i deložacije prostorija koje je koristio bivši agent Službe državne bezbjednosti (SDB). Nakon Večernjakovih napisa, svi mediji i javnost u BiH su ovaj potez okarakterizirali izravnim udarom na katoličku Crkvu ali i privatnu imovinu. Upravo u Sarajevu ovaj je potez pod posebnom lupom jer se upravo na ovome pitanju testira odnos prema malobrojnijoj zajednici. Iako je Sud u Sarajevu donio rješenje kojim bi se dio prostorija Vrhbosanske nadbiskupije na drugom katu do 17. studenog morale isprazniti i predati obitelji bivšeg službenika UDBA-e Fadila Smajovića, nije posve sigurno da će do toga doći.
 
Davor Topić, tajnik Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića ocijenio je nepravdom ovakvu odluku kazavši da odluka o deložaciji nije niti pravedna, ali niti zakonita. Naime prostorije vrhbosanske nadbiskupije nikada nisu nacionalizirane što sud uopće nije uzimao u obzir. Kako je pojasnio glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević, nadbiskupija je postala žrtvom nepravednih zakona o stanovima. Naime sporno je što je zakonima predviđeno d a se prednost daje stanarskome pravu iznad vlasničkog. Upravo je to poslužilo kao temelj jedna od najvećih pljački, a na desetine je takvih slučajeva, ne samo u Sarajevu, nego i u Mostaru, Banja Luci i drugim sredinama.
 
Tomašević je izrazio ogorčenost što su zakone koje je naložio ured tadašnjeg Visokog predstavnika Carlosa Westendorpa, tijekom 1998. godine podržali i hrvatski zastupnici. Podsjetio je kako, unatoč svim zauzimanjima i obećanjima, vlasti u BiH do danas nisu donijele zakon o restituciji koji bi osigurao pravedan povrat vjerskim zajednicama nepravedno oduzete imovine, a istodobno se na različite načine opstruira i raspolaganje onom imovinom koja u vlasničkome smislu ni po čemu nije sporna.
 
Pitanje restitucije je međutim jako složeno. Iako je prvotnim Ugovorom sa Svetom Stolicom ovo pitanje bilo uređeno, tadašnji Visoki predstavnik Christian Schwartz Schilling je naložio da se dio o restituciji potpuno izbaci dok se ne donese posebni državni zakon. Predviđa se da će kada se ovaj zakon donese, država morati isplatiti milijarde maraka ili vratiti imovinu nekadašnjim stvarnim vlasnicima.

Večernji

Nema komentara

Anketa

Ustavi