RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Napredak i HTV snimaju 4-satnu emisiju

Napisano 03.11.2010. 11:07

Skenderija će biti premala za spektakl HTV-a

Napredak i HTV snimaju 4-satnu emisiju
 
Hrvatska televizija i Hrvatsko kulturno društvo Napredak priređuju u Sarajevu koncert i javno snimanje emisije "20 godina s vama", posvećene dvadesetoj obljetnici obnove rada Napretka i osnivanju Napretkove zaklade za sveučilište i stipendiranje

Emisija u dva dijela

Ovaj glazbeno-scenski spektakl održat će se 9. studenoga u 19 sati u dvorani Skenderija. Voditelj programa bit će Branko Uvodić, koji inače vodi jednu od najgledanijih emisija HTV-a "Lijepom našom".
Emisija će biti emitirana na Hrvatskoj radioteleviziji, u dva dijela.
Cjelokupan prihod od prodanih ulaznica, kao i od sponzora bit će namijenjen Zakladi za sveučilište i stipendiranje, a cilj je osigurati sredstva, kako za Vrhbosansko sveučilište koje je osnovao Napredak uz podršku Vrhbosanske nadbiskupije i Franjevačke provincije Bosne Srebrene, tako i za godišnje stipendije.

Kada je u pitanju Vrhbosansko sveučilište, do sada je u Bosni i Hercegovini, pod okriljem Katoličke crkve, osnovano sedam katoličkih školskih centara, u kojima mladi dobivaju osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. No, izgleda kako je sazrelo vrijeme za početak realizacije zamisli osnivanja i jednog sveučilišta koje bi pružalo priliku mladima ostati u svojoj zemlji i stjecati kvalitetnu visoku stručnu spremu ne odlazeći u neki od gradova u Hrvatskoj ili na Zapadu.

Ulaznice po cijeni od 10 KM za ovaj gala koncert su već puštene u prodaju, a iste se mogu kupiti na platou Skenderije i u poslovnicama Centrotransa.

Dobrotvorni pozivi

Iz Napretka je potvrđeno kako će specijalno za ovu prigodu biti otvoreni i dobrotvorni brojevi telefona, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj te će gledatelji moći svojim pozivom ili slanjem SMS poruke donirati dvije konvertibilne marke ili 7,5 kuna.
Dakako najveću pozornost izazvali su sudionici koncerta.
Tako će 9. studenoga u Skenderiji nastupiti Željko Bebek, Tereza Kesovija, Zlatko Pejaković, Kemal Monteno, Hanka Paldum, Halid Bešlić, Đani Stipaničev, Duško Kuliš, Krunoslav Kićo Slabinac, Ivica Šarić, Ivan Mikulić, klapa Hrvoje, klapa Ragusa, Kulturno-umjetničko društvo Brotnjo te Napretkove folklorno-glazbene skupine iz Odžaka, Knina, Kreševa, Busovače, Mostara, Bihaća, Sarajeva, Uskoplja i Kupresa.

Napredak-1

Glazbene numere

Ivan Mikulić će izvesti „Hercegovinu u srcu", a Đani Stipaničev, za čiji nastup vlada veliki interes u Sarajevu, pjevat će „Kome bi šumilo more moje sinje", Željko Bebek će izvesti ,,Žutu ružu s Dunava" i „Laku noć svirači", a Zlatko Pejaković „Ako odem prijatelji", Kemal Monteno će izvesti svoju himnu "Sarajevo ljubavi moja", a Halid Bešlić „Miljacku". „Zelene oči" i ,,S onu stranu Plive" otpjevat će Hanka Paldum, a Duško Kuliš će izvesti „Tebi, majko, misli lete".

Franjo Topić: Zaboraviti osobne interese i realizirati osnutak sveučilišta
■ Bilo bi to sveučilište koje je okrenuto budućnosti i europskoj težnji BiH - kako mu i stoji u podnaslovu. Otvoreno svima, omogućilo bi mladim Hrvatima u BiH da jasno i glasno kažu tko su i što su, ne vrijeđajući nikoga i ne dopuštajući da njih itko vrijeđa. Osim toga, važna je činjenica kako veliki broj mladih nakon završene srednje škole ide studirati "vani“ i tamo u načelu ostaje. Ovime bi se perspektiva uvelike promijenila te ne bismo morali strahovati hoćemo li imati kvalitetnoga kadra koji bi bio kadar barem biti čestit predsjednik mjesne zajednice.

Konačno se može reći da se nazire "zora dana"
■ Ideja o osnivanju sveučilišta u Bosni, koji bi bio na neki način pod crkvenim okriljem, nije novijeg datuma. Oni koji su upućeniji u tematiku prisjetit će se kako je na sličnu zamisao došlo Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost još ratne 1994., ali je sve ostalo u području misaonih imenica. Konkretne obrise ova je ideja dobila najednom od zasjedanja Biskupske konferencije BiH 2002. Međutim, sada se sa sigurnošću može reći da se nazire "zora dana".

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi