RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Promjena plana: Hrvatska predsjednica nije sletjela u Sarajevo

Napisano 16.01.2018. 23:35

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, večeras ipak nije doputovala u Sarajevo, kako je to ranije bilo najavljeno.

Za "Avaz" je neslužbeno potvrđeno kako je ponovno došlo do promjene protokola te će Grabar-Kitarović u Sarajevo doći sutra u jutarnjim satima.

Među bh. izaslanstvom koja je večeras u sarajevskoj zračnoj luci očekivala predsjednicu Hrvatske bili su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i predstavnici Grada Sarajeva.

Policajci koji su osiguravali hotel u kojem je Grabar-Kitarović trebala odsjesti, prije nekoliko minuta su se razišli.

 

Plan posjeta

Predsjednica će posjetiti Sarajevo i središnju Bosnu te prvi put bosansku Posavinu. Kako se doznaje na Pantovčaku, predsjednica će izraziti snažnu potporu BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama i razgovarati o mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja, a neće bježati niti od otvorenih pitanja, prenosi HRT.

Predsjednica će naglasiti važnost očuvanja jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH i svih njezinih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, u duhu Daytonskog sporazuma. Hrvatska ne želi da Hrvati postanu manjina u BiH, zauzima se za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić - Finci", presude Ustavnog suda BiH po Ljubićevoj apelaciji te odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru, naglasili su izvori.

Službeni posjet BiH predsjednica počinje u Sarajevu gdje će biti upriličen svečani doček i sastanak s Predsjedništvom BiH. Slijedi sastanak izaslanstava, potom i sastanak s članovima kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega je predviđen radni ručak s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Predsjednica će se sastati također s vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljićem, zatim visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom te predstavnicama udruženja "Majke Srebrenice". Dan će završiti svečanom večerom koju u njezinu čast organizira Predsjedništvo BiH.

Predsjednica će u četvrtak posjetiti srednju Bosnu. Obići će i franjevački samostan u Gučoj Gori, u općini Travnik, posjetit će tvornicu furnira "Palavra" u obližnjoj Novoj Bili i tamošnju hrvatsku bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić". Predsjednica će potom otići u Vitez, Žepče i tamošnji Katolički školski centar "Don Bosco" se se susresti s Hrvatima u Usori. Na kraju dana predsjednica će stići u Tuzlu. Sastat će se s predsjednikom vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnikom Tuzle. U petak će u Tuzli obići Katolički školski centar "Sv. Franjo" te franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla, a susrest će se i s predstavnicima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga s područja Tuzlanske županije.

Tijekom ovog posjeta BiH predsjednica će prvi put obići bosansku Posavinu, točnije Orašje i Derventu. Posjetit će tamošnje Hrvate i franjevačke samostane.

 

Crnadak: Zaista ne znam zašto predsjednica nije došla

Na pitanje zašto gosti iz Zagreba večeras nisu došli u Sarajevo, Crnadak ministar vanjskih poslova BiH je kazao kako mu nije poznato zbog čega je došlo do promjene termina:

''Zaista ne znam'', kazao je ministar Crnadak za N1.


Nema komentara

Anketa

Ustavi