RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

STIER: Promjena izbornog zakona prijelomni trenutak za BiH; PICULA: BiH bi se mogla dogoditi "mostarizacija"

Napisano 18.01.2018. 23:26

Hrvatska grli BiH, geografski ali i u svakom drugom smislu – tim je riječima predsjednica Hrvatske pokušala dočarati prijateljski odnos koji Hrvatska gaji prema susjednoj zemlji, koju posjećuje drugi put i slučajno u trenutku kada je gorući problem na stolu – izborni zakon za čije se izmjene snažno zauzima HDZ BiH. O njemu, bilateralnim odnosima i europskom putu, za Hrvatsku televiziju govorili su Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova iz redova HDZ-a te SDP-ov parlamentarac Tonino Picula koji se javio iz Strassbourga.

Na pitanje kako ocjenjuje trenutak koji je Predsjednica RH odabrala za posjet BiH, Stier je rekao da je promjena izbornog zakona prijelomni trenutak u BiH i da je dobro da predsjednica daje podršku kad je najpotrebnije.

Stier smatra da bi kriza bila realna ukoliko se ne donese jedan izborni zakon presudom Ustavnog suda.

“U gradu Mostaru nema izbora na lokalnoj razini zbog političkih blokada. To bi se moglo očekivati u čitavoj BiH – svojevrsna “mostarizacija” BiH”, istaknuo je Picula.

Stier smatra da je svrha posjeta bila da se pojasni – ukoliko je bilo nekih dvojbi ili krivo protumačenih poruka.

“Vidjeli smo da je s majkama Srebrenice ponovno uspostavljen jako dobar, bliski odnos. Posjet je služio da se smire tenzije. Pogotovo je to važno zbog unutarnjih prilika u BiH gdje su sva tri konstitutivna naroda upućena da moraju surađivati i pronalaziti određene dogovore, kao što je to sad potrebno za donošenje izbornog zakona. To je prvenstveno njihova zadaća, ali i poruke – kao što je ovaj posjet predsjednice RH donio, mogu pomoći da idu u dobrom smjeru”, istaknuo je.

“Naglasio bih jedan aspekt izbornog zakona – ovo nije isključivo u interesu Hrvata ili jedne stranke. Princip da svaki narod može izabrati svoje legitimne predstavnike zapravo je pretpostavka za pluralizam i demokratizaciju političke scene”, rekao je Stier.

“Ono što opterećuje bilateralne odnose su politički odnosi i dinamika u samoj BiH. Hrvatska mora voditi aktivnu regionalnu politiku i mora uložiti više napora da artikulira europski odnos prema tom prostoru”, naglasio je Picula.


Nema komentara

Anketa

Ustavi