RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Proširili groblje, grade mrtvačnicu od 131.000 maraka, sve od ušteda

Napisano 17.09.2010. 09:07

Domaljevac-Šamac - Nastavljeni projekti infrastrukture najmanje općine u ŽP-i

Proširili groblje, grade mrtvačnicu od 131.000 maraka, sve od ušteda

Nedostojno gaženje grobnih mjesta zbog nedostatka prolaza
 

Najmanja općina Županije Posavske Domaljevac-Šamac suočena je sa svim problemima koje muče i puno veće sredine. Probleme, naravno, rješava puno teže jer, proporcionalno teritoriju, u nju se slijeva i najmanje sredstava. Globalne probleme ekonomske krize i recesije ipak ih ne sprječavaju za poslove koji ne trpe čekanje. Radi se o infrastrukturi koja je nužna za normalan život u toj posavskoj općini. Raznim uštedama na razini lokalne uprave koja se samo na prvi pogled čini beznačajnim (utrošak svakodnevnih materijalnih sredstava, trošenje telefona, putnih naloga i ostalog) uspjeli su uštedjeti za početak važnog projekta proširenja mjesnoga groblja.

Nastavak radova
Ovih dana nastavljaju započeti projekt jer unutar groblja namjeravaju graditi i mrtvačnicu. Općinski načelnik Željko Josić potpisao je ugovor za gradnju tog objekta. Ugovorena vrijednost radova na izgradnji mrtvačnice u Domaljevcu iznosi 131.000 KM, s rokom izgradnje od 90 dana. Potrebe Domaljevca, nažalost, takve su da se već odavno nametnula potreba proširenja postojećeg stiješnjenoga mjesnoga groblja. Kako su ukopi ranijih desetljeća obavljani bez sustavnog reda, praksa pokazuje, osobito u vrijeme pogreba, nedostojno gaženje grobnih mjesta zbog nedostatka prolaza. Nakon pokopa groblje ostane nedolično ugaženo pa je općinska uprava prionula na posao. U prošloj godini Općina Domaljevac-Šamac proširila je groblje u Domaljevcu na dodatnih 5.000 četvornih metara, za što je utrošeno 7.000 kubičnih metara zemljanog materijala. Prema općinskim planovima, na proširenom dijelu, nakon stabilizacije navezenog zemljanog materijala, formirat će se kompleks novoga groblja s mrtvačnicom.

Tradicija i praksa
U općinskom poglavarstvu načelnik Josić potpisao je ugovor o izgradnji mrtvačnice. Nakon provedenih natječajnih procedura ugovor je dodijeljen domaćoj tvrtki Turjak d.o.o. Projekt će se izvesti po sustavu 'ključ u ruke' kako bi se čim prije stekli uvjeti za ukidanje pogrebnih povorki na području Domaljevca, ističu u poglavarstvu. Projekt je izazvao velik interes  građana. Na jednoj strani je tradicija pogrebnih povorki koje su oduvijek pratile pokojnika od njegove kuće do mjesta ukopa, a na drugoj strani praksa koju nameće vrijeme u kojem živimo. O tome pitanju Općina je pokrenula razgovore s crkvenim vlastima.

Načelnik Josić:
Uvjeti za dostojan ispraćaj pokojnika

■ Općina Domaljevac-Šamac ušla je u ovaj projekt s namjerom da se u Domaljevcu, kao općinskom središtu, izgradi mrtvačnica koja će udovoljavati i sanitarnim standardima, ali i obredima vezanim uz posljednji ispraćaj i pokapanje pokojnika – ističe načelnik Josić. Projekt će biti izveden po sustavu 'ključ u ruke'.

U brojkama...
■ 5.000 četvornih metara površina je za koju je prošireno groblje u Domaljevcu
■ 131 tisuća maraka je ugovorna vrijednost radova izgradnje mrtvačnice u Domaljevcu /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi