RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Puljić: Hrvati u BiH se trebaju izboriti za ono što žele, neće nam to nitko sam dati

Napisano 08.07.2018. 23:21

Vinko Puljić, hrvatski kardinal i nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije, za Dnevnik Nove TV razgovarao je s Ivanom Brkić Tomljenović. Odgovarao je na pitanja o nadolazećim izborima u Bosni i Hercegovini te je rekao da su za probleme Hrvata u toj državi odgovorni svi, uključujući političke i crkvene strukture. Također je odgovarao na pitanja o stavu Svete Stolice prema Međugorju i utakmici Hrvatske i Rusije u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Jeste li optimist ili pesimist po pitanju nadolazećih izbora u Bosni i Hercegovini? Hoće li Bošnjaci ponovno birati hrvatskog predstavnika?

Ja sam realist. To znači da se treba izboriti za ono što želimo jer nam to nitko drugi neće dati. Zato Hrvati moraju shvatiti da treba izaći na izbore i svoj glas dati po svojoj odgovornosti kako bi istinski ostvarili svoja prava.

 

Je li to realno? 

Realno je ako budemo složni, a ako ne budemo onda nije realno.

 

Već dugo upozoravate na diskriminaciju Hrvata u BiH i na njihov odlazak. Koliko, u prosjeku, Hrvata svake godine napusti BiH?

 

Ne bih to mogao reći tako statistički. Mi smo samo jednu prošlu godinu to gledali statistički, kada je oko 14.000 Hrvata otišlo iz cijele BiH. To je za nas puno jer smo najmanji i svaki je odlazak zabrinjavajući. Tako su i ti odlasci bili zabrinjavajući, ali ono što mene još zabrinjava je nedostatak rada na zaustavljanju odlazaka i da se na neki način probudi svijest i hrabrost za nošenje s izazovima života.

Ostatak razgovroa pogledajte na portalu Nove TV.


Nema komentara

Anketa

Ustavi