RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Radovi na obnovi Mitreja, antičkog najznačajnijeg spomenika u BiH

Napisano 31.03.2011. 22:01

Jajce - Započeli su radovi na obnovi zaštitne zgrade i okoliša

Radovi na obnovi Mitreja, antičkog najznačajnijeg spomenika u BiH
 
U dodiru sa zrakom uskoro su spale boje sa reljefa, a zbog stalne vlage nastavljena je devastacija

Započeli su radovi na obnovi zaštitne zgrade i okoliša Mitreja u Jajcu koji spada u najznačajnije antičke spomenike u Bosni i Hercegovini, a njegov reljef među najljepše u Europi.

Vrijedni spomenik

Ovaj vrijedni spomenik kulture otkriven je 1931. godine prilikom kopanja temelja za kuću. U dodiru sa zrakom uskoro su spale boje sa reljefa, a zbog stalne vlage i promjene temperature i vlažnosti zraka nastavljena je daljnja devastacija spomenika. Da bi se to spriječilo, izgradit će se nova zaštitna zgrada u obliku amfiteatra, koja će biti od stakla kako bi pogled reljefu bio pristupačniji. Također, spriječit će se dotok oborinskih voda, a nakon izgradnje zaštitne zgrade pristupit će se restauraciji reljefa.
Kako piše Tvrtko Zrile iz Jajca, hram boga Mitre u Jajcu, prema najnovijim istraživanjima, datira se u 2. stoljeće, a smatra se da su ga u 4. stoljeću obnovili službenici rimske carinske postaje u Jajcu.
Iako je od otkrivanja Mitreja u Jajcu prošlo 80 godina, tek nedavno se saznalo da su prilikom otkopavanja ovog lokaliteta otuđeni veoma vrijedni predmeti kao što je brončani askos, za koji se smatra da je dio obrednog posuđa.

Vraćanje askosa

Potrebno je pokrenuti postupak vraćanja askosa i drugih pronađenih predmeta koji su otuđeni. Kolika je važnost Mitreja u Jajcu, nabolje pokazuje podatak da su se u ovaj složeni postupak sanacije i restauracije uključili UNESCO, UNDP i Općina Jajce, koji će financirati projekt. Svu ovu aktivnost pokrenulo je Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti općine Jajce, koje je prvo udruženje građana ove vrste u Bosni i Hercegovini nastalo nakon Daytonskog sporazuma.

 

HRAM BOGA MITRE IZ 2.ST.
Hram boga Mitre u Jajcu, prema najnovijim istraživanjima, datira se u 2. st, a smatra se da su ga u 4. st obnovili službenici rimske carinske postaje

Spomenik
Završetak radova očekuje se u lipnju ove godine
■ Vrijednost radova je 236.000 KM, radove izvodi tvrtka Marušić iz Jajca, jedna od rijetkih tvrtki koja ima certifikat za poslove izvođenja radova na zaštiti, konzervaciji i rehabilitaciji nacionalnih spomenika. Završetak radova očekuje se u lipnju ove godine.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi