RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Reakcije hrvatskih stranaka na OHR-ov nalog - Politički etnocid

Napisano 29.03.2011. 09:06

Reakcije hrvatskih stranaka na OHR-ov nalog - Politički etnocid

■ PORUKA TIRANIMA - Poručujemo hrvatskom narodu da smo mnogim tiranima u BIH u posljednjih pet stotina godina ugledali leđa pa ćemo i ovodobnima
■ Hrvatima se ukida politički subjektivitet pod pokroviteljstvom moćnog dijela međunarodne zajednice, drže u HDZ-u '90

Odluka OHR-a o suspendiranju odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o nelegalnosti konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH i izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije do kraja razobličuje politiku dijela međunarodne zajednice koja od Federacije pravi entitet samo jednoga naroda - bošnjačkog, a od BiH državu s dva entiteta i dva naroda s nikakvim šansama za njezin opstanak.
Navodi se to u reagiranju HDZ-a 1990 na odluku OHR-a kojom se privremeno suspendiraju dvije odluke SIP-a BiH, a koje se odnose na konstituiranje novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH te na izbor novih predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

Borba za slobodu

- To je projekt političkog etnocida nad Hrvatima kojima se ukida politički subjektivitet pod pokroviteljstvom moćnog dijela međunarodne zajednice. Poručujemo hrvatskom narodu da smo mnogim tiranima u BiH u posljednjih pet stotina godina ugledali leđa pa ćemo i ovodobnima. Naša borba za slobodu i državu u kojoj će Hrvati biti ravnopravni s drugim narodima mora biti ustrajna, navodi se u reagiranju HDZ-a 1990.
U ovoj stranci su mišljenja kako je na djelu nezakonito i neustavno djelovanje kao i da većinski bošnjačke stranke negiraju izbornu volju hrvatskog naroda, s očitim blagoslovom moćnog dijela međunarodne zajednice.
- To potvrđuju naše davne najcrnje slutnje da je hrvatskom narodu u posljednjih 15 godina namijenjena sudbina kolateralne štete u regionalnim preslagivanjima nakon raspada Jugoslavije. HDZ 1990 takvu ulogu namijenjenu hrvatskom narodu ne prihvaća i borit će se protiv nje svim demokratskim sredstvima, poručuju iz devedesetke.

Slučaj RS-a

U HSS - NHI-ju, pak, smatraju kako je visoki predstavnik trebao cjelovitije proučiti rad SlP-a.
- Malo podrobnija analiza pokazala bi, ne samo da je u konkretnom slučaju prekršen Ustav Federacije nego da je to učinjeno i prigodom izbora članova Vijeća naroda Parlamenta Republike Srpske. Tada je pod izravnim utjecajem predsjednika Parlamenta Republike Srpske na predsjednicu SIP-a; usvojeno novo tumačenje postupka izbora članova Vijeća naroda u Parlamentu RS-a koje je sasvim suprotno ranijim. To je činjeno s ciljem da se u Vijeću naroda RS-a osigura potpuna dominacija vladajućih političkih stranaka i onemogući iskazivanje legitimnih prava i interesa Hrvata koji žive na tom području, stoji u priopćenju iz HSS - NHI-ja.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi