RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pritisak na Ustavni sud da bi prekršio odluku iz 2007.

Napisano 29.03.2011. 09:47

OZAKONITI DRŽAVNI UDAR

Pritisak na Ustavni sud da bi prekršio odluku iz 2007.

 OHR šutio kada su Hrvati tražili zaštitu, reagirao tek kada je trebalo Bošnjacima Umjesto rješenja krize, OHR postao najveći problem u Bosni i Hercegovini

Krajnje nespretni u kršenju zakona i Ustava, što samo pokazuje da je arogancija, bahatost, nasilje glavna vodilja svih poteza, bili su iz Ureda visokog predstavnika koji je opravdao kršenje Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH od grupacije okupljene oko SDP-a oko koje se svrstala međunarodna zajednica. Naime, u odluci koju je navodno potpisao austrijski diplomat Valentin Inzko, a napisali, prema pouzdanim informacijama, sasvim drugi autori, stoji da se OHR poziva na pravna tumačenja iz 2001. i 2007. kada je dopušteno formiranje Doma naroda i s 30 izabranih izaslanika. OHR se time potpuno konfrontirao odluci Ustavnoga suda Federacije BiH od 23. siječnja 2007. godine koji je isključivo naveo da jedino do kraja izabran gornji dom može donositi zakonite odluke i birati predsjednika Federacije, odnosno imenovati federalnu Vladu.

Dom naroda s 58 članova

Ustavni sud Federacije BiH je, dakle, odbacio mogućnost da se odluke donose s polovično popunjenim domom. "Ovakva interpretacija nema osnove u odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koji, jamčeći punu ravnopravnost konstitutivnih naroda i odgovarajuće sudjelovanje pripadnika ostalih naroda, propisuje 'Dom naroda sastoji se od pedeset osam izaslanika, i to po sedamnaest izaslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam izaslanika iz reda ostalih' (članak IV.A.6.). Kada bi se postupilo po mišljenju OHR-a, nastao bi presedan s nesagledivim posljedicama. Ne samo što bi se odluke u Domu naroda mogle donositi protiv volje i legitimnih interesa pojedinog naroda, nego bi se i sve druge institucije mogle uspostavljati s tijesnom natpolovičnom većinom u Ustavu predviđenog sastava. Time bi se, definitivno, napustilo načelo vladavine prava, uključujući i načelo ravnopravnosti, pa time i oduzeo legitimitet najvažnijim institucijama sustava", naveo je u pojašnjenju Ustavni sud Federacije BiH.

Sud nenadležan

Do ove posljednje odluke OHR je praktično poštivao ovakvu odluku OHR-a, dok to očito nije zatrebalo bošnjačkom političkom bloku predvođenom SDP-SDA. Zanimljivo je kako se činilo da će se OHR isključiti iz arbitriranja u uspostavi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kada je zaštitu ustavnosti zatražila hrvatska strana, OHR je šutio, a kada je to trebalo bošnjačkom bloku promptno je reagirao. To samo potvrđuje da se od Federacije s međunarodnim blagoslovom kani stvoriti isključivo bošnjački entitet. Zanimljivo je i kako će sutra o svemu glasovati Ustavni sud Federacije BiH. Prema pouzdanim informacijama, ova je institucija već danima pod golemim pritiskom stranih agentura, obavještajaca, diplomata, SDP-a i SDA. Neslužbeno se govori da će se Ustavni sud ili proglasiti nenadležnim ili pak potvrditi polovičnu odluku koja će značiti ostanak na vlasti neustavno uspostavljene vlasti koju se među Hrvatima u BiH već počelo nazivati bošnjačkom samoupravom.

POSLJEDICE ARBITRAŽE OHR-a BIT ĆE DUGOROČNI NESPORAZUMI HRVATA I BOŠNJAKA

ODLUKA – Ustavni sud vjerojatno će se proglasiti nenadležnim kao i 2001. kada su Hrvati odgovorili samoupravom

PRITISAK - međunarodne agenture već su osigurale da Ustavni sud slučajno ne postupi po Ustavu kao SIP

BEZAKONJE - OHR je očito legalizirao da ne vrijede propisi ove zemlje i time dao veće pravo Bošnjacima, a manje Hrvatima

USTAV JASAN - Čak je i laicima jasno da Ustav i Izborni zakon ne dopuštaju posredne izbore bez potpore jednoga naroda

KAOS I ODGOVOR - Hrvatske stranke jasno odgovoriti na poruku upućenu da se ovaj narod smatra viškom u dvoentitetskoj BiH čime se dovodi u opasnost opstanak države.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi