RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

REVITALIZACIJA HRAMA BOGA MITRE U JAJCU: GOTOV IDEJNI PROJEKT

Napisano 01.06.2010. 08:49

U okviru revitalizacije Hrama boga Mitre u Jajcu dosad su završena arheološka istraživanja i gotov je rad na idejnom projektu.

Kako saznaje Fena od tajnika Društva za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Jajca i ujedno člana Državne komisije za suradnju s UNESCO-om prof. dr. Enesa Milaka revitalizacija ovog spomenika odvijat će se u četiri faze.

Prva faza je  sad već završeno arheološko istraživanje, a koju je  vodila  Lidija Fekeža, a druga je restauracija reljefa.

Nakon toga slijedi izolacija tla te rad na novoj zaštitnoj zgradi, a radove izvodit će firma URBIG.

Milak navodi da se ovih dana očekuje i prezentacija urađenog.

Za revitalizaciju Hrama boga Mitre dosad je Ured UNESCO-a u BiH dao 63.000 eura, Općina Jajce 15 posto od ove sume, a Ministarstvo kulture Federacije 10.000 KM.

Revitalizacija Hrama boga Mitre, mogla bi biti, ako sve bude teklo po planu, završena u kolovozu.

Hram boga Mitre, u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika tauroktonije (ritualnog žrtvovanja bika koje je svojstveno mitrističkom ritualu), ubraja se među značajnije nalaze s područja grada Jajca.

Ovdje je nađeno  i šest anepigrafskih ara, skulptura kautopatesa, tri svjetiljke.

Ovaj mitrej u Jajcu je simbol  božanstva Sunca i svjetlosti - Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika, ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede.

Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.

Kult nepobjedivog boga Sunca - Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine.

Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove - speleje, te ukoliko je teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju. Takav primjer hrama - spelej izdubljen u stijeni, nalazi se u Jajcu i predstavlja jedinstven i rijedak primjer.
 
O vremenu nastanka hrama boga Mitre u Jajcu, nema izravnih podataka. Pretpostavlja se, prema nalazu novca, tipovima lampi i fibule da je sagrađen početkom 4. stoljeća nove ere. (Fena)


Nema komentara

Anketa

Ustavi