RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Neum: Ogorčeni mještani planiraju brodicama spriječiti uplovljavanje turskih ratnih brodova?!

Napisano 31.05.2010. 18:03

Najava da će dva turska ratna broda, a riječ je o fregatama Kemal Reis i Giresun, uskoro uploviti u Neumski zaljev, izazvala je negodovanje stanovnika ovog bosanskohercegovačkog primorskog mjesta, uglavnom naseljenog Hrvatima. Podsjetimo, fregata Kemal Reis spada u kategoriju najmodernijih brodova kojima raspolaže turska mornarica, riječ je o fregati klase Barbaros, a slično vrijedi i za fregatu Giresun, koja je postala poznata i izvan vojnih krugova nakon što je u ožujku prošle godine spriječila napad pirata na vijetnamski teretni brod u zaljevu Ade.

Nezadovoljstvo pučana

Ova dva broda, s ukupno 600 mornara trebala bi uploviti u neumski akvatorij 18. lipnja i zadržati se tri dana. Kako doznaje Dnevnik.ba, isplovljavanje je predviđeno za 21. lipnja.

No, lokalno pučanstvo nije oduševljeno dolaskom turskih ratnih brodova, slično kao što je bilo prosvjeda i prilikom dolaska vojnih plovila nekih drugih država, primjerice američkih, u Neum.

Naime, pučani strahuju da je ova vrsta posjeta zapravo demonstracija želje određenih krugova u Sarajevu da od Neuma naprave veliku luku, nasuprot planovima i željama lokalne zajednice da se Neum prije svega razvija kao turističko, a ne lučko središte. Kažu da problem nije u tome što dolaze turski brodovi te da je jednako nezadovoljstvo postojalo i kada su pristajali brodovi iz Sjedinjenih Država.

Navodno, strahuje se i od ekološkog zagađenja, navode mještani, među kojima se čak pojavila i ideja da svojim brodicama pokušaju zapriječiti ulazak velikih brodova u Neum.

Ulazak u NATO

S druge strane, dolazak turskih vojnih brodova, kako se najavljuje, treba, među ostalim, demonstirati i prijateljstvo ove zemlje spram Bosne i Hercegovine i podršku ciljevima BiH za ulazak u NATO i druge euroatlanstske integracije. Turska diplomacija u novije je vrijeme snažno angažirana kada je riječ o prilikama na Balkanu, a posjet u lipnju trebao bi biti već četvrti sličan dolazak turskih brodova u Neum. 

Podsjetimo, i prošle godine, sredinom svibnja, turski ratni brod "TCG Gokova" (F-496) posjetio je Neumski zaljev. Tada je uprličen prijem za brojne bh. dužnosnike.

- Između BiH i Turske postoje duboke i bratske veze, a posjeta ovog broda jedan je oblik demonstracije veoma dobrih odnosa. Doprinijet će formiranju još boljih odnosa oružanih snaga Turske i BiH. Nadamo se da će naredni posjet Neumu biti posjet luci čija je država članica NATO-a, rekao je tada turski veleposlanik u BiH.

Prošle godine u Konzulatu Turske u Mostaru priređen je svečani prijem za članove posade broda koji je bio u posjetu Neumu. (


Nema komentara

Anketa

Ustavi