RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Saudijska Arabija na optuženičkoj klupi?

Napisano 16.06.2010. 22:57

Ako pravosudni organi BiH nemaju namjeru da se ozbiljnije pozabave zločinima koje su nad srpskim i hrvatskim vojnicima i civilima tijekom proteklog rata počinili pripadnici zloglasnog odreda "El mudžahedin", Republika Srpska bi, preko nadležnih institucija BiH, trebalo da tuži Saudijsku Arabiju!

Ovo je listu Fokus rekao profesor beogradskog Fakulteta sigurnosti Darko Trifunović, uz objašnjenje da su upravo državljani Saudijske Arabije osnovali odred "El mudžahedin", te da se na teritoriji te zemlje danas nalaze okorjele glavosječe s Crnog vrha i drugih stratišta širom BiH.

- Osnivač odreda "El mudžahedin" jeste šeik Mahmud Abu Abdul Aziz, poznat kao Barbaros ili Riđobradi. Riječ je o jednom od najokorelijih sljedbenika Osame bin Ladena i odanog pripadnika Al-Qaede, koji je u jesen 1992. godine u selu Mehurići, kod Travnika, udario temelje jedne od najkrvoločnijih vojnih formacija bošnjačke Armije RBiH. Taj čovjek se, sudeći po obaveštajnim podacima, danas nalazi u jednom saudijskom zatvoru i ne vidim razlog zbog kojeg BiH ne bi tražila njegovo izručenje ili krivično gonjenje - rekao je Trifunović.

U saudijskom zatvoru već godinama se nalazi još jedan Bin Ladenov bliski suradnik - Kaled Odeh Muhamed al-Harbi, koji je u BiH ratovao pod imenom Abu Sulejman al-Meki. Bio je jedan od glavnih ideologa odreda "El Mudžahedin", a, osim riječima, protiv "nevjernika" se borio i s mačem u ruci. U jednom od okršaja s pripadnicima VRS Al-Meki je teško ranjen i ostao je prikovan za invalidska kolica.

- Barbaros i Al-Meki samo su dvojica od nekoliko tisuća islamskih svetih ratnika iz Saudijske Arabije koji su na poziv Al-Qaede devedesetih godina prošlog vijeka došli u BiH kako bi se borili protiv kršćana. Nesebičnu pomoć njihovoj borbi dala je i zvanična vlast Saudijske Arabije, a najbolji primer za to je takozvana humanitarna organizacija "Visoki saudijski komitet za pomoć BiH", preko čijeg računa su se slivali milijuni i milijuni dolara korištenih za nabavku oružja, municije i druge vojne opreme, ali i dolazak drugih svetih ratnika. Neko mora odgovarati za to - rekao je Trifunović.

On je podsjetio da je i današnji poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH, Mustafa Cerić, još u jesen 1992. godine, prilikom posjete Rijadu, osigurao znatnu financijsku pomoć za borbu bosanskih muslimana protiv nevjernika, te da je posebno izdašan bio saudijski kraljevski dvor.

- U presudama protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije RBiH, Rasima Delića, komandanta Trećeg korpusa, Envera Hadžihasanovića, i komandanta 7. muslimanske brigade, Amira Kubure, Haški tribunal je nedvosmisleno utvrdio odgovornost mudžahedina za zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima. Ako su odgovorni za te zločine danas van BiH, onda nadležnim vlastima RS ne preostaje ništa drugo nego da na odgovornost pozovu one, koji su te zločince poslali u BiH, a poslije im pružili sigurno utočište - rekao je Trifunović.
 
Humanitarni terorista

"Visoki saudijski komitet /VSK/ za pomoć BiH" jedna je od najbogatijih humanitarnih organizacija koja je djelovala na području BiH. Međutim, zbog njihovih sumnjivih aktivnosti, još u jesen 2001. godine američke vlasti zatražile su zatvaranje VSK. Nedugo poslije napada na New York i Washington, u rujnu 2001. godine, pripadnici SFOR upali su u sarajevski ured VSK i u računalima Odjeljenja za siročad pronašli mnoštvo kompromitirajućeg materijala, poput podataka o američkim vojnim bazama u BiH i Saudijskoj Arabiji i rasporedu snaga širom svijeta, kao i fotografije razarača US Kol i avio-snimke objekata i gradova prije i poslije napada. U prostorijama ove organizacije pronađene su i slikovnice za mlađi uzrast na "bošnjačkom jeziku", s antiameričkim i antisemitskim porukama. Osim toga, ova organizacija u svom voznom parku imala je i 24 vozila s diplomatskim tablicama, a na platnoj listi bili su joj, pored ostalih, članovi "alžirske grupe" Bensajah Belkacem i Saber Lahmar. /Fokus/


Nema komentara

Anketa

Ustavi