RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Topić: Ovo je udar na Katoličku crkvu i suživot u Sarajevu

Napisano 16.06.2010. 21:26

Predstavnici Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” ogorčeni su reakcijom dijela bošnjačke javnosti na podizanje spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II. ispred sarajevske katedrale i prijetnje da će spomenik biti srušen. Predsjednik HKD-a “Napredak” prof. dr. Franjo Topić u izjavi za mostarski Dnevni list kaže da je ono što je čuo i pročitao ispod svih razina te da je to udar na Katoličku crkvu, ali i na suživot u Sarajevu.

“Neshvatljivo je da nekome može smetati spomen-obilježje papi Ivanu Pavlu II. nakon svega što je učinio za Katoličku Crkvu i sve građane Bosne i Hercegovine. Podsjećam da je govorio 263 puta o Bosni  i Hercegovini, koliko vjerojatno nije ni većina njezinih stanovnika govorila. Ovo je udar  na Katoličku crkvu i posebno na suživot i multietničnost Sarajeva kojom se mnogi ovdje hvale”, kaže Topić dodajući da je ipak uvjeren da je većina građana dobronamjerna i dobrohotna prema Papinom spomeniku  i prema katolicima.

“Čudno je da postoje ovakve reakcije kada se zna da su u Organizacijskom odboru za podizanje spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II. član predsjedništva BiH Haris Silajdžić, premijeri Mustafa Mujezinović i Besim Mehmedić i gradonačelnik grada Sarajeva. Posebno je tužna činjenica da je jedan imam govorio protiv Papina spomenika”, kazao je Topić. Na kraju je istaknuo kako očekuje da se oglase svi spomenuti.


Naime, tijekom javne rasprave koja je održana u sarajevskoj općini Stari grad, a na kojoj se trebalo govoriti o tome treba li spomenik pomjeriti nekoliko metara unatrag prema katedrali, moglo se čuti kako će spomenik biti srušen ako bude postavljen i kako mu nema mjesta u Sarajevu.

“Citirajte me, fotografirajte me slobodno. Evo, ja vam kažem, čim bude postavljen, ja ću ga srušiti”, zaprijetio je u ponedjeljak jedan od sudionika javne rasprave o podizanju spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II. Ono što je još šokantnije, jest činjenica da je jedan imam izgradnju spomenika nazvao provokacijom pri tom pitajući nazočne mogu li zamisliti kakva bi reakcija bila da se u Mostaru postavi kip određenom islamskom vjerskom vođi. Od samoga početka rasprave za govornicom su se smjenjivali građani za koje nije pitanje gdje će se spomen-obilježje postaviti, bliže ili dalje katedrali, nego izgradnja uopće. Govornici su iznosili mišljenje kako je  papa Ivan Pavao II. obični smrtnik te kako ne zaslužuje obilježje u Sarajevu. Također, jedan od prijedloga građana bio je da se kip ne treba uopće stavljati vani na javno mjesto, nego unutar katedrale. Mnogi su ovaj projekt okarakterizirali kao provokaciju prema bošnjačkom narodu u Sarajevu.

sarajevo-papa

Odluku o postavljanju spomenika donijela je Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”. Općinsko vijeće Stari grad 2007. godine dalo je odobrenje za postavljanje spomenika, a idejno rješenje  projekta  spomen-obilježja odobrila je  i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Pozitivne odluke za spomenik prethodno su već donijeli Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša te Zavod za planiranje razvoja Sarajevske županije.

Trg ispred katedrale odabran je za postavku spomenika iz razloga što je papa Ivan Pavao II. tijekom posjeta Sarajevu 1997. s tog mjesta pozdravio i blagoslovio narod.


Nema komentara

Anketa

Ustavi