RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDP-u i SDA po 6 ministarstava, Lijanovićima i HSP-u po dva?

Napisano 28.12.2010. 12:56
Raspodjela

SARAJEVO - Konačno rješenje poslijeizborne križaljke u Federaciji BiH, a posebno budući izgled federalne Vlade, bit će poznat u idućih nekoliko dana, do kada će, kako neslužbeno doznajemo, koalicija stranaka SDP-SDA-HSP-Narodna stranka Radom za boljitak čekati na odluku HDZ-a 1990. Ipak, u ovom je trenutku poznat načelan dogovor navedenih četiriju stranaka o tomu tko bi trebao voditi koje ministarstvo. SDP će tako, kao najmoćnija stranka, uzeti mjesto predsjednika Vlade i još šest ministarstava, najvjerojatnije onih koja su do sada pripadala SDA. Pretpostavlja se da će SDP iz svoje kvote dati po jednog ministra Hrvata i Srbina. Dakle od ukupno 8 bošnjačkih, SDP bi mogao voditi njih četiri, dok bi ostala četiri pripala SDA. Kada su u pitanju 3 ministarstva koje vode kadrovi iz reda srpskog naroda, nagađa se da bi SDP ovdje mogao napraviti ustupak SDA te mu dati možda 2 resora. Međutim, treba napomenuti da je ovo samo načelan dogovor koji uvelike ovisi o ponašanju jednog od HDZ-ova.

Hoće li “devedesetka” u vlast

Naime, naši izvori, koji su sudjelovali na svim dosadašnjim sastancima navedene četvorke, potvrdili su kako većina predstavnika ovih stranaka još uvijek želi vidjeti HDZ 1990. u budućoj federalnoj vlasti, no ponuda neće trajati još dugo. Ipak, postoji i manji broj čelnika ovih stranaka koji zagovaraju sudjelovanje HDZ-a BiH u vlasti, no nakon što je lider SDA Sulejman Tihić, pojašnjava naš sugovornik, naveo ovu mogućnost predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji, ovaj mu je odgovorio kako u tom slučaju mora računati da će Dragan Čović za sobom povući i Fahrudina Radončića. Time je Tihiću dao do znanja kako SDP ipak još uvijek favorizira “devedesetku”, no samo je pitanje dokad.

Naime, u samo nekoliko dana, vjerojatno do održavanja sastanka svih parlamentarnih stranaka u državnom Parlamentu zakazanom za 11. siječnja, čelnici Valter-Wolf koalicije donijet će konačnu odluku o početku formiranja nove federalne Vlade, pa bilo to s ili bez HDZ-a 1990. Do tada će se, otkriva naš izvor, znati i kakva će biti pozicija HDZ-a 1990., stoga se i s najvećim oprezom čeka s raspodjelom ministarskih fotelja iz reda hrvatskog naroda. Međutim, već su sada poznati i omjeri, pa čak i neka od ministarstava koja bi trebali dobiti predstavnici Hrvata. Pored predsjednika Federacije BiH u osobi Živka Budimira, HSP će, u slučaju da HDZ 1990. ne uđe u vlast, dobiti 2 ministarstva, iako postoje i namjere da se osvoji i treće. Narodna stranka Radom za boljitak u tom slučaju također može računati minimalno na 2 ministarstva, od kojih bi jedno trebalo biti i Ministarstvo poljoprivrede.

Ekonomska ministarstva

Iz Narodne stranke Radom za boljitak nisu do sada krili kako bi voljeli vidjeti svoje ljude u pojedinim ministarstvima koja se tiču ekonomskih odnosa, a među njima u igri su, osim Ministarstva poljoprivrede, i Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, Ministarstvo prometa i veza kao i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Ove prijedloge potkrepljuju svojim ekonomskim programom i kadrovima koji bi mogli preuzeti neka od navedenih ministarstava. No, hoće li na kraju i dobiti neko od navedenih ministarstava, bit će poznato nakon što konačno bude poznata uloga HDZ-a 1990. u svim navedenim kombinacijama. Ipak, posljednje naznake govore kako Božo Ljubić ne odustaje od partnerstva s HDZ-om BiH.

Predsjednik Federacije - Živko Budimir

Premijer Federacije Nermin Nikšić

Premijer SDP

SDP 6 ministarstava +premijer

SDA 6 ministarstava

HSP 2 ministarstva

NSRZB 2

NACIONALNI SASTAV VLADE

BOŠNJAČKA MINISTARSTVA

SDP 4

SDA 4

HRVATSKA MINISTARSTVA

HSP - 2

Narodna stranka Radom  za boljitak 2

SDP - 1

SRPSKA MINISTARSTVA

SDA 2

SDP 1

HDZ 1990.

Još uvijek otvoreni

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić izjavio je nakon sjednice Središnjeg odbora stranke 23. prosinca kako platforma SDP-a BiH ne može biti osnova na kojoj će ostale stranke izgrađivati zajedničku platformu, ali može biti njezin dio.

- To je platforma jednog bloka stranaka koja ima gradivnog materijala koji može biti dio zajedničke platforme, ali nikako nije osnova na kojoj će ostale stranke izgrađivati zajedničku platformu, rekao je Ljubić, koji smatra da BiH može biti stabilna i samoodrživa samo kao država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda. Naveo je i kako je njegova stranka spremna sa svim strankama, posebno onima koje nose hrvatski izborni legitimitet, izgrađivati konsenzus o djelotvornom zastupanju ovih ciljeva, ali i sa strankama koje predstavljaju druga dva naroda i u FBiH i RS-u. Na kraju je i najavio kako je HDZ 1990. otvoren za sve inicijative i razgovore u provođenju izbornih rezultata.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi