RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Preokret u ZDŽ: SDP i NSRzB izgubili delegata za Dom Naroda

Napisano 28.12.2010. 20:54
Čović i Ljubić

Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojske županije izabrali su šest delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH. Tri delegata Bošnjaka izabrana su sa stranačkih lista SDA, SDP-a i SBB-a, dva delegata iz reda hrvatskog naroda sa lista SDP-a i HDZ-a, i jedan delegat Srbin sa liste SDP-a. Najveće iznenađenje je izbor delegata sa liste HDZ, jer je jedan od tri zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak, uprkos koalicionom dogovoru, glasao za listu HDZ-a, saznaje FTV.

U Dom naroda Parlamenta Federacije iz Skupštine ZDŽ od 29 kandidata sa 10 kanidatskih lista tajnim glasanjem birano je 6 delegata. Mandate delegata u Klubu Bošnjaka iz ZDK-a su dobili Almedin Aliefendić iz SDA, Jasmin Smailbegović iz SDP-a, Adnan Jupić iz SBB-a, u Klubu Srba Sretko Radišić iz SDP-a, a u Klubu Hrvata Janja Ivić iz SDP-a i Ivo Iva Tadić iz HDZ-a BiH. Predstavnici skupštinske većine nisu krili razočarenje zbog izbora HDZ-ovog kandidata.

Nisam zadovoljan jer smo očekivali da će kandidat iz Narodne stranke Radom za boljitak dobiti glasove svoje partije. To se, nažalost, nije desilo i zastupnici Narodne stranke Radom za boljitak, ili bar jedan od njih, glasao je za listu HDZ-a BiH, kaže Mirsad Mešić, predsjednik Županijskog odbora SDP-a.

Smatram da su oni u startu pokazali da se radi o ljudima na koje se ne možemo baš u potpunosti osloniti i mislim da, prije svih, SDP treba da preispita taj odnos s njima, tvrdi Mirsad Zaimović, predsjednik Županijskog odbora SDA.

Mandat delegatu iz HDZ-a BiH osiguran je uprkos koalicionom, ali i dogovoru u Klubu zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak, i to nije volja te stranke, rezignirano je izjavio Igor Matanović, nesuđeni delegat u Domu naroda. Sumnjam da je riječ o pogrešci, pošto smo imali prije ovoga intenzivne razgovore u Klubu. Imali smo i listiće o žrijebanju, znalo se, kaže Matanović, tko je gdje raspoređen. Ovo niti je bila volja birača, koji su glasali za promjene u BiH, kaže on.

Matanović je  izjavio da će nepoštivanje stranačke discipline biti sankcionirano, no to neće promijeniti situaciju. Županijski odbori SDP-a i SDA kategorični su da bi se o ovoj situaciji morale očitovati centrale stranaka okupljenih oko Platforme SDP-a.

Dnevnik


Nema komentara

Anketa

Ustavi