RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SIPA slobode lišila Živka Budimira, istražuje se obitelj Lijanović; Lijanović: SIPA-e još nema

Napisano 26.04.2013. 14:43
SIPA slobode lišila Živka Budimira, istražuje se obitelj Lijanović; Lijanović: SIPA-e još nema

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH vrše određene istražne aktivnosti u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i objektu Vlade Federacije BiH u Mostaru. 


Cilj ovih istražnih aktivnosti je otkrivanje koruptivnih krivičnih djela čiji su počinitelji najviši dužnosici Federacije BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH, pod oznakom "Hitno".

Istražne aktivnosti preduzete su prema nalogu Tužiteljstva i naredbi Suda BiH. O rezultatima provedenih aktivnosti i rezultatima izvršenih pretresa, javnost će biti naknadno informirana.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva 'Memory', 'Patriot' i 'Pravda'. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNŽ i MUP-a SBŽ.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem kaznenih djela iz područja korupcije - podmićivanje i kaznenih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom (KZ BIH).

Pretresi su u tijeku na većem broju lokacija na širem području BiH, priopćeno je iz SIPA-e.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH danas su uhitili predsjednika Federacije Živka Budimira, saznaje Srna.

Uhićenje je navodno uslijedilo zbog optužbi primanja mita za pomilovanja. Prema pisanju portala Slobodna Bosna, Budimir je primao mito od oko 40.000 eura za pomilovanja, te bi za tu cijenu okorjeli kriminalci bili pušteni iz zatvora. Od 435 zahtjeva za pomilovanje, Budimirovim potpisom oslobođeno je njih 162 osuđenika.

Pripadnici SIPA-e u Mostaru vrše pretres ureda Živka Budimira koja je smještena u zgradi federalnih institucija, a u zgradu Vlade Federacije u Mostaru stigla je i Hitna pomoć.

Kako Bljesak.info doznaje s lica mjesta, hitnu pomoć zatražio je Vinko Drinovac, šef ureda predsjednika Federacije BiH kojem je pozlilo.

Kako agencija Anadolija saznaje iz više izvora, u tijeku je akcija i na području Širokog Brijega gdje su predmet obrade kompanije iz vlasništva obitelji Ivanković – Lijanović, odnosno obitelji zamjenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića.

Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim dijeljenjem poticaja u Federaciji BiH, te aferom u Razvojnoj banci Federacije BiH.

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik kompanije ''Lijanović'' odbacio je informacije da su policijski istražitelji upali u kompaniju te obitelji na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Suvlasnik spomenute kompanije je i Jerko Ivanković – Lijanović, dopremijer Vlade Federacije BiH.

''Za sada još nisu došli'', rekao je uz osmjeh Ivanković – Lijanović.

Međutim, agenciji Anadolija je iz više izvora potvrđeno da je u tijeku pretres u kompaniji BERNINA d.o.o. iz Širokog Brijega na čijem je čelu Blago Hrkač.

Spomenuta kompanija se nalazi u blizini sjedišta firme ''Lijanovići''. Navodno, je Budimir pomilovao sina vlasnika spomenute kompanije, što se dovodi u vezu i sa policijskim pretresom.

Novinar agencije Anadolija kontaktirao je kompaniju BERNINA d.o.o., ali tamo nisu htjeli potvrditi, ali niti demantirati da je u toku policijski pretres.

''Ništa vam ne možemo reći'', rekla je službenica te kompanije.

Slučaj vode tužitelji Oleg Čavka i Diana Kajmaković. Čavka je nedavno napustio zgradu Predsjedništva BiH, a okupljenim novinarima je samo kratko rekao da će biti objavljeno priopćenje.

Bljesak.info 


Nema komentara

Anketa

Ustavi