RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sjednica 19. travnja: Pripreme za Hrvatski Narodni Sabor

Napisano 06.04.2011. 13:08
Hrvatski Narodni Sabor

Na posljednjoj sjednici Organizacijskog odbora Hrvatskog narodnog sabora donesena je odluka kako se njegovo održavanje pomjera na 19. travnja, kada će se isti održati u 12 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Dnevni list je došao u posjed dokumenata s imenovanjem svih tijela za organizaciju Sabora, iz čega se može vidjeti kako na najznačajnijim funkcijama u odborima sjede provjereni kadrovi dvaju HDZ-ova i njihovih partnerskih stranaka. Najavljeno je kako je riječ o svenacionalnom, a ne stranačkom saboru, no popis sudionika pokazuje kako će se na Saboru ipak okupiti 'jedna strana' hrvatske priče, tako da se logičnim nameće pitanje hoće li hrvatski nacionalni konsenzus i nakon ovoga “povijesnog” sabora ostati samo iluzija, ili će pak doista iznjedriti neku povijesnu dimenziju zajedništva. Iako se danima nagađa tko će biti visoki dužnosnici koji će biti nazočni na ovom svehrvatskom okupljanju, neki hrvatski dužnosnici će gotovo sigurno biti izostavljeni, poput hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te novoizabranog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira. Međutim, tko će biti uzvanici, još uvijek je rano spekulirati, te će se o tome više znatI pred samo održavanje Hrvatskog narodnog sabora.

Podijeljeni zadaci

Inače, predsjednik Organizacijskog odbora HNS-a jest lider HDZ-a BiH Dragan Čović, dok Organizacijski odbor čine predsjednici HDZ-a 1990. Božo Ljubić, HKDU-a Ivan Musa, HSP-a H-B Vesna Pinjuh, DC-a BiH Antonio Matešković, HSS-a BiH Ljiljana Lovrić, HPB-a BiH Željko Koroman, UHSP-a Miljenko Miloš te HSP-a dr. A. S.H-B Zoran Bošnjak.

Navedeni organizacijski odbor donio je odluku o imenovanju Pododbora za tehničku pripremu i provedbu pojedinačnih poslova i zadataka za održavanje konstituirajuće sjednice HNS-a BiH.

Prema toj odluci, imenovano je osam pododbora koji su dobili precizirane zadatke. Tako se u Pododboru za pripremu dokumenata HNS-a BiH nalaze Niko Lozančić, kao voditelj, Borjana Krišto, Bariša Čolak, Martin Raguž, Marko Mamić te Slaven Bevanda, kao članovi. Zadatak ovog tijela jest priprema odluke o konstituiranju HNS-a BiH, priprema poslovnika o radu, priprema deklaracije o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH, priprema odluke o uspostavi Međužupanijskog-Međuopćinskog vijeća te priprema i drugih dokumenata u skladu s odlukama HNS-a BiH.

Nadalje, u Pododboru za tehničku potporu i pripremu radnih materijala HNS-a BiH sjede Mario Grgić, kao voditelj, te članovi Mladen Orlović, Anđelko Martinović, Zdenko Zelčić, Ninoslav Ćorić te Ivica Drmać. Njihov zadatak, između ostalog, jest pripremiti troškovnik održavanja konstituirajuće sjednice, osigurati tehničku potporu te radne materijale.

Sljedeći imenovani pododbor jest onaj za pripremu popisa izaslanika HNS-a BiH. Njegovi članovi su Damir Džeba, kao voditelj, Andrijana Pehar, Monika Čale, Darijana Katić i Bojan Stanić. Neki od zadataka ovog pododbora jest pripremiti precizan popis izaslanika u skladu s odlukom Organizacijskog odbora te izvršiti slanje i distribuciju poziva svim izaslanicima.

Brojne aktivnosti

U Pododboru za protokol nalaze se Ante Šaravanja kao voditelj te članovi Josip Merdžo, Renata Paškalj, Maja Lasić, Suzana Pehar, Lana Lovrić i Katarina Buljan. Kao jedan od njihovih zadataka jest definiranje mjesta i rasporeda sjedenja i izradu titulara radnog Predsjedništva HNS-a BiH.

Pododbor za medijsko praćenje čine Ivan Baković, kao voditelj, Mišo Relota, Veso Vegar, Tvrtko Milović, Igor Bašić, Marina Miletić, Sonja Jurić i Danijela Zovko. Njihovi zadaci su pravovremeno izvještavati javnost o aktivnostima Organizacijskog odbora, pravovremeno pozivati medije na konstituirajuću sjednicu te organizirati press centar za praćenje tijekom rada Sabora.

Pododbor za goste i uzvanike čine Slavica Karačić, kao voditeljica, Dragan Bagarić, Petar Kraljević, Sanja Bazina, Anita Lukenda i Marija Zelenika. Oni trebaju, uz ostalo, pripremiti precizan popis gostiju i uzvanika, distribuirati posebno pripremljene pozivnice za goste, izvršiti prihvat gostiju i uzvanika.

Što se tiče Pododbora za volontere, njega čine Slaven Zeljko, voditelj, Brane Stojkić, Igor Zovko i Ivana Grubišić, a zadatak im je akreditacija i registracija izaslanika te podjela i distribucija radnog materijala.

Posljednji pododbor jest onaj za osiguranje, a čine ga Vlado Čuljak, voditelj, Zdravko Soldo, Jadranko Lovrić, Željko Pušić i Goran Bilić. Oni su zaduženi za koordinaciju aspekata sigurnosti Sabora, osigurati interno redarstvo.

Pripreme u jeku

Sve navedeno jasno potvrđuje kako su pripreme za održavanje Hrvatskog narodnog sabora u punom jeku, i kako se ništa nije prepuštalo slučaju. U skladu s tim, već je održano nekoliko sastanka kako Provedbenog i Organizacijskog odbora HNS-a BiH, tako i pododbora kako bi se sve razradilo u sitne detalje.

Isto tako, očekuje se još nekoliko sastanaka do datuma održavanja Sabora 19. travnja. Za te aktivnosti svim tijelima za sastanke na raspolaganje su stavljene sve dvorane i potrebna tehnička pomagala u zgradi središnjice HDZ-a BiH. Što se tiče troškova pripreme i održavanja Sabora, neslužbeno doznajemo kako oni iznose 39.850 maraka.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi