RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Skupština ZDŽ: Klub Hrvata uložio vitalni nacionalni interes - obrana granica općine Usora

Napisano 27.05.2010. 11:19

Na 42. sjednici Skupštine Zeničko-dobojske županije Klub zastupnika iz hrvatskog naroda pokrenuo je vitalni nacionalni interes na odluku o osnivanju lovišta na području zeničko-dobojske županije. To je drugi puta, u tro i pol godišnjem  mandatu, da hrvatska strana pokreće vitalni nacionalni interes.

Predsjednik Kluba zastupnika iz reda hrvatskog naroda i zastupnik u federalnom Parlamentu Ivo Tadić kazao je da amandmanom koji je predložio zastupnik Esed Ahmić, lovište Lovačkog društva Tešanj prešlo bi na prostor općine Usora površinom od 700 dunuma, iako je općina Tešanj tri i više puta veća od općine Usora.

„Spornih 700 dunuma općine Usora je vlasništvo Hrvata s prostora Usore i na tom području živi preko 70 hrvatskih obitelji iz mjesnih zajednica Jeleči i Filipovići. S druge strane Bošnjaci su vlasnici 1 do 2 posto tog zemljišta i nema ni jedne bošnjačke kuće izuzev desetak vikend objekata koji su bespravno izgrađeni i bez suglasnosti općine Usora, tvrdi Tadić. On je sporno područje obišao već ranije i smatra da je jedna ovakva odluka od strane bošnjačkih zastupnika sramna i predizborna, te da  nije provediva, a s druge strane šalje izuzetno ružne poruke ne samo Hrvatima Usore nego i svim Hrvatima Zeničko-dobojske županije. Također smatra da će ova odluka ozbiljno narušiti stanje sigurnosti i međususjedske odnose na ovim prostorima.

Inače općina Usora koja je većinska hrvatska općina ima puno neriješenih problema sa općinom Tešanj i aktualnom vlasti u Zenici. Oni počinju nakon što je proglašena općina Usora u sadašnjim granicama. Tako općina Usora nema svoj znak na magistralnom putu na kojem bi pisala općina Usora jer nakon što ga postave, preko noći ga netko sruši. Višegodišnji spor vodi se oko nogometnog igrališta koje se nalazi kraj magistralnog puta i koje pripada općini Usora ali ga Tešanjci svojataju kao da je njihovo. U općini Usora je ukinuta Policijska uprava, a djelatnici PS Usora nemaju ovlasti da kontroliraju magistralni put. Pitanje obrazovanja još uvijek nije riješeno iako općina Usora,poput općine Žepče, ima pravo na prijenos ovlasti s Županije na općinu. Do danas niti jedan stanovnik Usore nije dobio zaposlenje u organima vlasti, resornim ministarstvima, agencijama ili Nadzornim odborima Zeničko-dobojske županije.

Kada je u pitanju prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utemeljenju lovišta na području Zeničko-dobojske županije zadnju rijec dat će Ustavni sud F BIH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi