RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SKËNDER HYSENI: BIH ĆE USKORO PRIZNATI KOSOVO

Napisano 03.06.2010. 10:08

Bosna i Hercegovina uskoro će priznati neovisnost Kosova, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" Skënder Hyseni, ministar vanjskih poslova Kosova, nakon što je jučer prisustvovao konferenciji ministara Evropske unije i država regiona u Sarajevu.

- Ne vidim razloga zašto BiH ne bi priznala neovisnost i očekujem da će se to uskoro i desiti - kazao je Hyseni, diplomata s bogatim iskustvom i bivši savjetnik kosovskog lidera Ibrahima Rugove.

Kosovo je prvi put sudjelovalo na ovakvoj konferenciji kao neovisna država. Što za Vas ovo znači?

- Želim prvo javno zahvaliti ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju na dobroj organizaciji ovog važnog događaja. Skup je koristan i održan je u pravo vrijeme za zapadni Balkan. U vrijeme zamora proširenjem u EU ovo je ključna stvar - da se kaže svim državama da Unija nije zatvorila vrata za njih. Dobra je vijest i ukidanje viza za BiH i Albaniju, a Kosovo će uskoro također početi razgovore. Ovo je prvi put da su lideri ove regije sjeli za isti stol na potpuno jednakim osnovama da razgovaraju o važnim pitanjima. Kosovo je prije deset godina bilo daleko od neovisnosti, a sada je važan regionalni faktor.

Bilo je problema s učešćem Kosova i Srbije i dogovoreno je da se primijeni tzv. Gymnich formula, prema kojoj nema državnih oznaka i titula za učesnike. Predstavlja li Vam problem to što Srbija postavlja takve uvjete i to na koncu bude prihvaćeno?

- Nije nam baš drago da se uvijek moramo sukobljavati i suočavati s opstrukcijama Srbije. Ali, kada je taj format sastanka u pitanju, to je i za nas prihvatljivo i to je naša pozicija. On predviđa jednak status za sve, tu su bila samo imena učesnika. Ako su se svi tako složili, zašto ne bismo i mi.

Bilo je nekih najava da bi šef diplomacije Srbije Vuk Jeremić mogao napustiti konferenciju za vrijeme Vašeg obraćanja. Je li se to dogodilo?

- Ne, nije napustio sastanak. Ne bih komentirao takve najave. On je ostao u sali, a ne znam, valjda je slušao što sam govorio. To morate pitati njega.

Očekujete li da BiH barem krene u razgovore o priznanju neovisnosti Kosova?

- Naravno. Siguran sam da će se to desiti poprilično brzo, jer će sve prepreke za to biti uklonjene. Ne vidim, iskreno, razlog zašto BiH ne bi to učinila. Iako, razumijem određene unutrašnje probleme ako postoje u BiH, ali siguran sam da će doći priznanje i da će se o tome vrlo brzo razgovarati. Kosovo i BiH nemaju neriješenih pitanja i problema i doći će vrijeme za to.

Imajući u vidu da BiH nije priznala Kosovo, jeste li imali odgovarajući tretman od bh. vlasti kao domaćina skupa?

- Delegacija je imala isti tretman kao i ostali. Na aerodromu me dočekao državni protokol, kao i druge. Kosovo nema ambasadu u Sarajevu, pa su vlasti osigurale pratnju.
/Dnevni avaz/


Nema komentara

Anketa

Ustavi