RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

OD PRIJERATNIH 4.500 SADA SE PROIZVODI SAMO 600 TONA DUHANA

Napisano 03.06.2010. 09:46

Nekad je bilo, sadiš deset dunuma, zaradiš Ferguson traktor. A sad sadim 25 dunuma i ne mogu ga zaraditi za četiri-pet godina, kaže Ilija Živković

Iako se godinama o poljoprivredi priča kao o strateškoj razvojnoj grani u BiH, stanje u ovoj oblasti svakim je danom sve teže. Nije pošteđena ni proizvodnja duhana. U Bosanskoj Posavini u proizvodnju duhana nekada je bilo uključeno 3.000 kooperanata. Danas ih je svega 150. Tradicija proizvodnje duhana u Posavini, duga 130 godina, polako, ali sigurno izumire.
- Nekad je bilo, sadiš deset dunuma, zaradiš Ferguson traktor. A sad sadim 25 dunuma i ne mogu ga za četiri-pet godina zaraditi - kaže Ilija Živković, proizvođač duhana iz Donje Mahale.
- Od prijeratne proizvodnje od 4.500 tona, došli smo na proizvodnju 600 tona. U BiH proizvedemo oko 2.500 tona, a potrebe su gotovo četiri puta veće. Sve ostalo se uvozi. Problem su i niske cijene, ali i socijalna davanja, čime je Vlada FBiH umanjila interes kod ljudi da se bave ovim poslom - kaže Ibrahim Hećimović, rukovoditelj proizvodnje duhana u d.d. „Bosanac“ iz Orašja, koji se pita kako je moguće da su uvozne cigarete kod nas duplo jeftinije nego što su na tržištu u zemlji gdje se proizvode, što pripisuje lošim mjerama na zaštiti domaće proizvodnje.
Sa poticajima, koji se kreću oko 1,5 KM po kilogramu duhana, imajući u vidu teško stanje, duhanari su uglavnom zadovoljni. Samo kada bi bili redovni.
/DA/


Nema komentara

Anketa

Ustavi