RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SPORAZUM SKORO PAO NA REFERENDUMU: 51,5 POSTO ZA, 48,5 PROTIV

Napisano 06.06.2010. 22:00

SA 51,5 posto za i 48,5 posto protiv Slovenija je jedva prihvatila Arbitražni sporazum kao način rješavanja graničnog spora s Hrvatskom. Neslužbeni su to rezultati referenduma koji su izašli u 21.30 sati. Slovenci su se nevoljko odlučili za arbitražu iako je njihov premijer Borut Pahor u nekoliko navrata isticao bojazan da će Slovenija pasti u nemilost zemalja članica EU-a odbije li sporazum.

I mada se na početku prebrojavanja glasova činilo kako će susjedi glatko prihvatiti arbitražu, daljnji tijek prebrojavanja glasova protekao je u napetoj atmosferi. Prvih šest posto prebrojanih glasova davali su rezultat od 66 posto građana za sporazum i 34 posto njih protiv. No, razlika se zatim počela dramatično smanjivati. Nešto prije 21 sati bila je na 51,5 posto za i 48,5 posto protiv Arbitražnog sporazuma, a isti se rezultat zadržao do 21.30 kada su prebrojani svi glasovi.

Referendumu je pristupilo 720.723 građana Slovenije ili 42,28 posto biračkog tijela. Slovenska Državna komisija je do zatvaranja birališta zabilježila 70 slučajeva kršenja predizborne šutnje. Službeni rezultati znat će se 14. lipnja, kada će se skupljenim glasovima pribrojiti i oni glasovi koji će stići poštom iz inozemstva i upravo oni će odlučiti o Arbitražnom sporazumu ako rezultati glasanja budu tijesni.

Kosorica ne želi kalkulirati o rezultatima referenduma
Premijerka Jadranka Kosor u izjavi za HRT kazala je kako ne želi ulaziti u kalkulacije o rezultatu referenduma. "To je unutarnja stvar Slovenije", kazala je.
Dodala je i kako se čula sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom: "Razgovarala sam s premijerom Pahorom. Rekao mi je da ništa više neće prijećiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Odvojili smo hrvatske pregovore od rješavanja graničnog pitanja".


Nema komentara

Anketa

Ustavi