RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Središnja Bosna izlazi iz prometne izolacije

Napisano 22.10.2010. 10:09

Infrastruktura - Počinje priprema izgradnje brze ceste kroz Lašvansku dolinu

Središnja Bosna izlazi iz prometne izolacije

Potpisan ugovor za izradu glavnog projekta dijela brze ceste od Lašve do Donjeg Vakufa
 

Izgradnja brze ceste kroz Lašvansku dolinu uskoro bi mogla postati stvarnost. U Federalnoj direkciji za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta (FEDA) u Sarajevu jučer je potpisan ugovor za izradu glavnog projekta dijela brze ceste od Lašve do Donjeg Vakufa, na dionici od Lašve do Nević Polja, dužine 23,66 kilometara.

Tri poddionice

Ugovor vrijedan nešto više od 7,2 milijuna maraka, potpisali su direktor FEDA, Erdal Trhulj i Ešref Gačanin, direktor IPSA Instituta Sarajevo u svojstvu lidera BH Konzorcija, koji čine IPSA Institut Sarajevo i Divel Sarajevo. Prema ovom ugovoru, projektna dokumentacija bi trebala biti izrađena u roku od 12 do 24 mjeseca za pojedine lotove.

Dionica brze ceste Lašva - Nević Polje podijeljena je na tri poddionice:
■ petlja Lašva - petlja Kaonik, dužine 6,26 km (rok 24 mjeseci),
■ zatim petlja Kaonik - petlja Vitez, dužine 6,71 km (rok 15 mjeseci)
■ i poddionica petlja Vitez -petlja Nević Polje, dužine 10,69 km (rok 12 mjeseci).
 
Trhulj je kazao da se radi o najznačajnijem i najvećem ugovoru na projektiranju u zadnje dvije-tri godine, a koji ujedno predstavlja nastavak svih aktivnosti ove direkcije u izgradnji ili pripremi izgradnje mreže autocesta u Federaciji. Riječ je o tehnički vrlo zahtjevnom poslu, jer je predviđeno projektiranje čak pet petlji, uz isto toliko bočnih naplatnih mjesta i jedno čeono naplatno mjesto na kraju dionice. Istodobno s izradom projektne dokumentacije radit će se i na dodjeli koncesije za gradnju brze ceste kroz Lašvansku dolinu.

Koridor Vc

- Ukoliko se u tom postupku osigura koncesionar koji će financirati tu izgradnju, ona bi mogla početi realno za dvije godine. Ako taj postupak ne bude uspješan, onda će FEDA u suradnji s Vladom Federacije BiH pokušati osigurati sredstva na način kako smo osigurali na koridoru Vc, pa da za dvije godine počnemo samostalno izgradnju prvih dviju poddionica, kazao je Trhulj. Ova cesta učinit će Lašvansku dolinu prometnom poveznicom Sarajeva i Banja Luke, a vjeruje se kako će značajno doprinijeti gospodarskom razvoju središnje Bosne.

Deset tunela
■ Ukupna širina profila brze ceste je 21,20 metara sa slobodnim profilom od 4,70 metara. Brza cesta će se projektirati s dva odvojena kolovoza, svaki s po dvije kolničke trake širine 3,50 metara. Razdjelni pojas između dva kolnika bit će tri metra. Na predmetnoj dionici trase nalazi se ukupno deset tunela ukupne dužine 2,50 kilometara.

■ Dionica od Lašve do Nević Polja - 7,2 milijuna KM vrijedan je ugovor za izradu glavnog projekta dijela brze ceste od Lašve do Donjeg Vakufa, na dionici od Lašve do Nević Polja.

■ Deset tunela dužine 2,5 km - 10 tunela morat će biti izgrađeno. Njihova ukupna dužina je 2,50 kilometara, što je 11 posto od ukupne dužine dionice od Lašve do Nević Polja.  

■ Za 24 mjeseca dokumentacija - 23,66 km iznosi dužina dionice brze ceste Lašva - Donji Vakuf, za koju bi projektna dokumentacija trebala biti urađena u roku od 24 mjeseca.
|VL|HB.org|


Nema komentara

Anketa

Ustavi