RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDP ruši temelje BiH

Napisano 21.10.2010. 15:14
Marinko Čavara

SARAJEVO - Na tome da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara pripadne kandidatu iz HDZ BiH treba da insistiraju sve stranke koje žele da naprave održivu BiH, a oni koji ruše taj princip moraju da budu svjesni u šta se upuštaju.

Rekao je to zamjenik predsjednika HDZ BiH Marinko Čavara za "Glas Srpske".

- Nadam se da će prevladati razum i da će se shvatiti da je BiH stvorena i da može da opstane na temeljima ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Svaka druga opcija i mijenjanje same suštine BiH može da dovede u pitanje njen nestanak. Ukoliko se nastavi dalje negiranje volje jednog naroda, onda su sva rješenja moguća - rekao je Čavara.

Istakao je da je SDP BiH pokazala da je stranka koja ne poštuje ni Ustav BiH ni njegove temeljne odrednice, po kojima se mora poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

- Prva od svih ravnopravnosti je ta da svaki narod može da bira svoje predstavnike. Oni su te temeljne principe srušili na izborima 2006. godine, predlažući Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. To su učinili i sada i ponovo uspjeli da hrvatskog člana izaberu glasovima Bošnjaka - rekao je Čavara.

Naglasio je da je to negiranje temeljnih principa BiH, koje otvara pitanje kakve će to reperkusije imati na ukupne odnose i dalju budućnost zemlje.

- Sada isti princip SDP pokušava da prenese i na druge nivoe vlasti u BiH. Njihovo kandidovanje za predsjedavajućeg Savjeta ministara još jednom pokazuje da i tu žele da izigraju volju hrvatskog naroda i sruše temelje dogovora političkih stranaka u BiH - istakao je Čavara.

Podsjetio je da je BiH sve do sada stabilnost čuvala na džentlmenskom dogovoru, po kojem se u svakom sljedećem mandatu rotiraju predstavnici konstitutivnih naroda na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara.
- Bilo bi logično da stranke koje su osvojile najviše glasova unutar hrvatskog korpusa za sljedeći četvorogodišnji mandat predlože predsjedavajućeg Savjeta ministara. Međutim, u svemu tome do izražaja dolaze i lične ambicije Zlatka Lagumdžije, koje su poznate i kroz liderstvo u SDP - kaže Čavara.

Naglašava da je zbog toga neophodno da dođe do promjena Ustava BiH i da se stvori ustavni okvir za državu u kojoj se niko neće osjećati manje vrijedan zato što je malobrojniji u odnosu na drugi narod. Upitan koja bi koalicija na nivou BiH bila održiva i doprinijela stabilnosti, Čavara kaže da je to koalicija političkih stranaka koje su dobile najveću podršku u okviru sopstvenog naroda.

- Te stranke, slijedeći temelje ustavnog poretka BiH, treba da budu u vlasti i odlučuju o sudbini BiH. Ko to ne poštuje, ne poštuje ni temelje države ni volju naroda i građana. Samo takva dogovorena koalicija i partnerstvo može da donese napredak, jer negiranje volje bilo kog naroda vodi u neizvjesnost - ističe on.

Konstituisanje

S obzirom na to da će do 3. novembra biti objavljeni konačni rezultati izbora, biće potreban još mjesec da se konstituišu skupštine entiteta, parlament BiH i kantona. Najoptimalnije je da se tek u sljedećoj godini može govoriti o konstituisanju vlasti na nivou BiH i svim drugim nivoima. U Republici Srpskoj su stvari puno jasnije i to konstituisanje vlasti može biti znatno ranije, kaže Čavara.

Glas Srpske


Nema komentara

Anketa

Ustavi