RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stopostotni invalid pogreškom isključen iz braniteljskih prava

Napisano 05.10.2011. 10:32

Mirko Maleš, ratni vojni invalid iz Viteza tražio pravdu u Sarajevu i dobio je. Isplatit će mu razliku novca koju je trebao primati

Stopostotni invalid pogreškom isključen iz braniteljskih prava

Bio sam spreman štrajkati i glađu samo da riješim svoj problem

„Bio sam u Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja u Sarajevu. Istina, primili su me uljudno i rekli da sam pogreškom isključen iz braniteljskih prava kao stopostotni invalid jer viši sud još uvijek nije donio presudu na moju žalbu koju sam uložio prije dvije godine kada mi je liječnička komisija oduzela stopostotnu invalidnost. Bio sam spreman štrajkati i glađu samo da konačno riješim svoj životni problem“, izjavio nam je Mirko Maleš kada smo ga ispraćali za Sarajevo.

Invalidska kolica

Noćna mora koja je ostavila traga na obitelji Mirka Maleša i njegove supruge Jasminke traje već treću godinu. Mirko je prvo od liječničke komisije ocijenjen kao stopostotni ratni vojni invalid. Odavno je u invalidskim kolicima kao i njegova supruga Jasminka koja je civilni invalid. Kada mu je revizijska liječnička komisija umanjila invalidnost sa 100 na 80 postotaka, Mirko je uložio žalbu Županijskom, a onda Višem sudu u Sarajevu. Iako proces još uvijek traje, po kratkom postupku izveden je iz braniteljskih prava kao stopostotni invalid. Umjesto 1.840 maraka koliko je primao, počeo je dobivati samo 380 maraka, što mu nije bilo dovoljno ni da vraća kredit kojim je izgradio kuću i kupio sebi automobil kako bi mogao djecu voziti u vrtić. Tada i nastaje drama u šesteročlanoj obitelji Mirka Maleša. U jednom trenutku bojao se da će ostati bez kuće jer mu je sve pod hipotekom kod banaka.

- Stalno sam pozivao kako Ministarstvo branitelja, tako i Viši sud da vidim što je s mojim predmetom. Uvijek su me zavlačili, obećavali, nagovarali da pišem molbe za ubrzanje postupka, ali evo prođoše dvije godine a da ništa nije riješeno. Odlučio sam prvo pokušati na lijep i civiliziran način da riješim taj problem a da nije bilo toga spremio sam se i na štrajk glađu, do smrti. Jedino bi mi bilo žao djece, a ja ionako gladujem.

Isplata razlike

Međutim, naišao sam na korektan i uljudan prijam te obrazloženje da sam pogreškom isključen iz prava dvije godine jer postupak na moju žalbu još nije okončan.
Kako sam shvatio, isplatit će mi razliku novca koji sam trebao, a nisam primao. Nadam se da to nije bilo samo da me se riješe - kaže nam Mirko Maleš iz viteškog naselja Divijak koji je za dvije godine oštećen za više od 30 tisuća maraka.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi